"Betrokkenheid en overleg cruciaal voor slaagkansen wolvenprotocol"

Er is nood aan betrokkenheid en overleg over het protocol rond probleemwolven. Dat stelt Boerenbond nadat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir eerder aankondigde dat ze deze week nog dat protocol zal voorstellen. “Het is positief dat er een protocol is, maar betrokkenheid blijft cruciaal om het draagvlak rond (probleem)wolven te verhogen”, zegt de landbouworganisatie.

5 januari 2021  – Laatste update 5 januari 2021 13:23
Lees meer over:

Het wolvenplatform werkt al een tijdje aan de opmaak van een protocol rond probleemwolven. Ook Boerenbond heeft een mandaat in dat wolvenplatform en was op die manier betrokken bij de opmaak van dat protocol. “Maar nadat we in november onze opmerkingen over het protocol deelden, stelde het Agentschap voor Natuur en Bos dat er een vervolgoverleg zou plaatsvinden zodat in overleg met alle stakeholders om zo tot een gedragen protocol te komen. Maar dat overleg is er tot op vandaag nog niet geweest”, aldus Boerenbond.

De landbouworganisatie was dan ook verbaasd toen minister Demir eerder deze week in een interview met TV Limburg liet weten dat het protocol klaar is en nog deze week zal voorgesteld worden. “We zijn ongerust over deze manier van werken waarbij gevraagd wordt om input te geven en waar dan vervolgens, zonder enige terugkoppeling, in de media gemeld wordt dat het protocol  zal worden voorgesteld. Dit is een bedenkelijke manier van werken die het draagvlak omtrent de aanpak van (probleem)wolven niet ten goede komt”, zegt voorzitter Sonja De Becker.

Dit is een bedenkelijke manier van werken die het draagvlak omtrent de aanpak van (probleem)wolven niet ten goede komt

Sonja De Becker - Voorzitter Boerenbond

Daarnaast stoort Boerenbond er zich ook aan dat schapenhouders op dezelfde tv-zender met de vinger werden gewezen wanneer ze nog geen wolfproof omheiningen hebben geplaatst. “Het is een illusie te denken dat alle schapenweides, maar ook de weides van paarden en andere privaat gehouden gezelschapsdieren, wolfproof omheind kunnen worden. Dit is vaak praktisch onmogelijk en bovendien onbetaalbaar. Wij vragen al geruime tijd dat het plaatsen van een wolfproof omheining volledig terugbetaald zou worden – vandaag is dat slechts 80 procent – en ook dat er een vergoeding komt voor het cruciale onderhoud van deze omheiningen”, klinkt het.

De Becker wijst erop dat Boerenbond als landbouworganisatie de belangen en bezorgdheden van zijn leden en schapenhouders verdedigt. “Voor ons is het cruciaal dat de lasten in dit dossier niet eenzijdig bij veehouders, zowel professionelen als particulieren, worden gelegd. Daar blijven wij voor gaan”, besluit de voorzitter.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Vogelbescherming Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek