header.home link

Niet één maar twee wolven gesignaleerd in Antwerpen

13 december 2021

Vorige week raakte al bekend dat een zwervende wolf vanuit Nederland de grens is overgestoken en door Antwerpen zwerft. Daar is nu nog een tweede zwerver bijgekomen, waarschijnlijk een mannetje uit de Limburgse roedel. Dat meldt Welkom Wolf in een persbericht.

Lees meer over:

De eerste zwerver verscheen vorige maand op de radar toen hij nog in de Ooijpolder bij het Nederlandse Nijmegen liep. Via Noord-Brabant trok de wolf tot aan het Schelde-Rijnkanaal op de grens met Zeeland. Uiteindelijk kwam de wolf de Belgische grens over en belandde hij in de omgeving van Kalmthout en Essen. Het is onduidelijk of het hier om een mannetjes- of vrouwtjeswolf gaat.

Vorige week trok ook een tweede wolf door de provincie Antwerpen. Welkom Wolf zegt meerdere meldingen te hebben ontvangen: eerst uit Geel op 8 december en vervolgens uit Zandhoven en Zoersel op 9 december. Het dier werd ook gefilmd in Zandhoven, het gaat zo goed als zeker om een mannetje. De kans is reëel dat de tweede zwerver één van de jaarlingen uit het Limburgse roedel is, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.  “We weten dat de twee mannelijke jaarlingen - welpen die geboren zijn in 2020 - nu elk ogenblik kunnen besluiten om de wijde wereld in te trekken, op zoek naar een eigen territorium en een partner. Het is dus mogelijk dat één van de jaarlingen vertrokken is uit Limburg en via Geel naar Zandhoven en Zoersel is gelopen.”

Geen subsidies

Waar de tweede zwerver zich nu bevindt, is onduidelijk. Hij kan al het land uit zijn, maar hij zou ook nog in de provincie Antwerpen kunnen ronddolen. De voorbije week werd ook schade gemeld uit Schilde en Brecht; het is mogelijk - maar nog lang niet zeker - dat het hier om wolvenschade gaat, en al helemaal niet duidelijk welke van de twee wolven dan wel verantwoordelijk zou zijn. De tweede keer waren namelijk beide wolven op loopafstand van de schadeplek; een wolf kan tot 50 km in één nacht afleggen.

Vandaag zijn het alleen de Kempense gemeentes zoals Geel, Mol en Dessel die in aanmerking komen voor de subsidies voor wolfwerende omheiningen. In het grootste deel van de provincie Antwerpen is dus in tegenstelling tot Limburg nog geen tussenkomst van de overheid voor preventieve maatregelen. Jan Loos: “De Vlaamse overheid stelt die subsidies pas beschikbaar als een wolf ergens minstens 6 maanden gevestigd is en als territoriaal kan worden beschouwd. Nochtans kunnen zwervende wolven ook veel schade aanrichten. Ze kennen het gebied niet waar ze doorheen trekken en kiezen vaak voor een snelle hap langs de route; niet zelden is dat een onbeschermd schaap. De komende jaren zullen steeds vaker zwervende wolven door Vlaanderen trekken, zeker door de provincies Antwerpen en Limburg.”

Welkom Wolf roept iedereen op om waarnemingen van wolven of vermoedelijke wolven te melden via 0495-32 53 30 of wolven@landschapvzw.be. Alle info over wolven en wolfwerende maatregelen om vee te beschermen vind je op www.welkomwolf.be

Bron: Welkom Wolf

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek