Bijna 3.000 deelnemers aan fakkeltocht tegen wolven

Bijna 3.000 mensen hebben vrijdagavond in Oudsbergen deelgenomen aan de Grote Boze Wolven Fakkeltocht. Allemaal maken ze zich zorgen over de verschillende wolven die in de buurt ronddwalen en al verschillende schapen, runderen en paarden hebben doodgebeten.

26 september 2021  – Laatste update 26 september 2021 14:52
Lees meer over:
fakkeltocht wolf

De optocht ging met een dik halfuur vertraging van start. De drie grote parkeerweides konden de massale toeloop van mensen niet opvangen. Enkele uren voor de start van de optocht raakte bovendien nog bekend dat in Eksel in een boomgaard een dode koe was aangetroffen. Het is daarmee wellicht de vierde koe die op enkele weken tijd het slachtoffer is geworden van de wolf.

Met de fakkeltocht willen de deelnemers het debat over het verblijf van de wolven in Limburg openen en een signaal naar de beleidsmakers sturen dat ze voorstellen verwachten om het wolvenprobleem aan te pakken. "De mensen uit Oudsbergen en omgeving zijn zeer ongerust", aldus Johan Waterschoot die als woordvoerder van organisator en landbouwer Jef Housen optrad. De initiatiefnemers benadrukken dat ze niet tegen de wolf zijn, maar ze vragen dat er een constructief debat komt over de wolven in Limburg. "We willen dat de overheid onze ongerustheid serieus neemt."

Er moet een constructief debat komen over de wolven in Limburg. We willen dat de overheid onze ongerustheid serieus neemt

Johan Waterschoot - Woordvoerder Grote Boze Wolven Fakkeltocht

De mensen uit Oudsbergen en omgeving leven reeds twee jaar met de wolven in hun omgeving en velen zijn het positieve verhaal dat wordt opgehangen door de overheid, meer dan moe. "Maar hier in de bossen en de velden waar wij wonen, roepen de wolven echter tegenstrijdige gevoelens op", zo sprak landbouwer Thomas Linssen het publiek toe tijdens de optocht. "Ik denk dat de meeste van jullie hier zijn vanuit een terechte bezorgdheid. De kinderen zijn bang, de grootouders, moeders en zelfs vaders zijn bang. Angst die ontstaan is door de beelden van dode huisdieren en dood vee."

Schaapherder Johan Schouteden hekelde het feit dat er blijkbaar nog geen schadevergoedingen zijn uitbetaald. "Ik kan zeggen dat wij nog geen schadevergoeding hebben gekregen. De eerste aanval dateert al van 2019. Ook dit jaar zijn er al verschillende schapen gedood maar we hebben nog geen schadevergoeding gehad." Hij hekelde ook het feit dat enkel de hobbyschapenhouder subsidies kan krijgen. "Die kan 80 procent van zijn investeringen terugkrijgen via subsidies. Iemand anders kon niets krijgen."

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Facebook

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek