Zeer uitzonderlijk: wolf gespot in West-Vlaanderen

In het West-Vlaamse Proven, bij Poperinge, is een wolf gespot. Voor de provincie is het een primeur want het is al meer dan 200 jaar geleden dat er nog eens een wolf opgemerkt werd. Het dier is naar alle waarschijnlijkheid op doortocht vanuit Frankrijk en neemt even pauze in Poperinge. Vermoedelijk heeft het dier er wel al een eerste slachtoffer gemaakt. In Proven werd een schaap doodgebeten.

23 mei 2023  – Laatste update 23 mei 2023 21:06
Lees meer over:
wolf wolven

Volgens experten zal de Franse wolf maar voor korte duur in Poperinge zijn. "West-Vlaanderen is geen geschikt leefgebied voor wolven”, zegt Jan Loos van de natuurvereniging Welkom Wolf aan VRT NWS. “Wolven hebben een enorme ruimtebehoefte: ze hebben tienduizenden hectare nodig om te kunnen overleven. Bovendien moeten ze ook rustige natuur hebben, waar ze geen mensen tegenkomen. En er moet voldoende voedsel aanwezig zijn." Daarmee doelt hij op het gebrek aan jonge everzwijnen in de streek waar jonge wolven op verlekkerd zijn. Niet genoeg ruimte en geen lekkere menu maakt van West-Vlaanderen dus niet de ideale verblijfplaats voor de wolf. “Al sluit ik niet uit dat hij wel een paar weken zal rondhangen in de streek. Maar op de langere termijn zal hij doortrekken", aldus Loos.

80 kilometer per dag

De wolf komt volgens experten zo goed als zeker uit Frankrijk. "Als het een Vlaamse wolf was geweest, zou die al veel eerder op onze radar zijn verschenen. Maar helemaal zeker zijn we daar niet van, want een wolf kan 80 kilometer afleggen op een nacht. Dus hij kan ook van Nederland komen en op een nacht West-Vlaanderen doorkruist hebben”, aldus Loos.

“Elke jonge wolf moet tussen zijn eerste en tweede verjaardag zijn ouderlijke roedel verlaten. Hij moet op zoek naar een nieuw leefgebied, ergens in Europa", weet Jan Loos. "Tijdens die zoektocht legt hij enorme afstanden af, tot hij een geschikt leefgebied vindt en een partner die daar zit te wachten. Het kan zijn dat hij jaren moet wachten op een partner van het andere geslacht. Dus het is een erg eenzaam bestaan voor zo'n wolf."

Schrik bij veehouders

Wellicht heeft de wolf al meteen een eerste slachtoffer gemaakt in West-Vlaanderen. In een wei van landbouwer Geert Quaghebeur uit Proven werd dinsdagochtend een dood schaap aangetroffen. "Enkele mensen van het Agentschap Natuur en Bos zijn komen kijken en zagen onmiddellijk dat het dier niet was doodgebeten door pakweg een hond", getuigt de landbouwer in Het Laatste Nieuws. "Ik zal voor dit dode schaap worden vergoed, maar leuk is het toch niet."

In de streek rond Poperinge zit de schrik er bij de veehouders dus in. “Ik moest mij toch even neerzetten, toen ik het nieuws vernam", reageert melkveehouder Philip Fleurbaey verrast in het Nieuwsblad. “Ooit verwachtte ik het roofdier wel, maar niet zo snel. Wat de gevolgen worden van deze eerste waarneming moet nog blijken, maar als landbouwer zie ik allerminst voordelen.” Fleurbaey is voorzitter van de Ieperse landbouwraad en heeft zijn melkveebedrijf net buiten de stad. “Bij mij wordt ’s nachts wel eens een weerloos kalf geboren in de weide. Dat wordt een makkelijke prooi. Wolven zorgen ook voor onrust in kuddes en insleep van ziektes. Intussen stromen reacties binnen van collega’s: er is heel wat stress en paniek onder landbouwers.” 

Welkom Wolf stelt alles in het werk om paniek tegen te gaan en geeft tips: dieren ophokken op korte termijn en wolfwerende maatregelen zoals schrikdraad op langere termijn. Stel dat een aanval door een wolf zou gebeuren, kunnen veehouders ook rasters lenen van het Agentschap Natuur en Bos (ANB), in afwachting van een definitieve aanpassing van de omheining. Zulke tijdelijke ‘rescue kits’ zijn 400 meter lang en hebben een stroomklok. “Toch stel ik me vragen bij zoveel inzet van middelen en energie voor een vrijbuiter in dichtbevolkt gebied”, reageert Fleurbaey. “De wolf is beschermd, maar wat met onze dieren? We zullen een Weesgegroetje bidden en hopen op het beste.”

Jagersvereniging wil dat wolvenrisicogebied wordt uitgebreid naar heel Vlaanderen

De Hubertus Vereniging Vlaanderen vraagt in een persbericht om de risicozone voor wolven uit te breiden naar heel Vlaanderen. Het wolvenrisicogebied is een perimeter waarbinnen veehouders subsidies kunnen krijgen om hun dieren te beschermen tegen wolven. Binnen de perimeter is ook een risicozone waarbinnen ook niet-professionele rundvee- en paardenhouders subsidies kunnen krijgen. 

De kern van het bestaande wolvengebied ligt momenteel in het noorden van de provincie Limburg. In principe wordt de risicozone om de drie maanden geactualiseerd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en ANB op basis van de beschikbare wetenschappelijke kennis over de verspreiding van wolven in Vlaanderen. Recent heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het gebied tussen de stad Antwerpen en Hoogstraten ook aangeduid als wolvengebied.

In het Nieuwblad reageert Jeroen Denaeghel, woordvoerder van ANB op het idee om de risicozones uit te breiden. “Het gaat om gebieden waar een wolvenroedel gevestigd is of waar aanwijzingen zijn voor de komst van een nieuwe roedel. Meteen overal in Vlaanderen subsidies voor wolfwerende omheiningen voorzien zou een inefficiënte maatregel zijn. Er moet eerst sprake zijn van een structureel verhoogd risico op wolvenaanvallen. De kans is immers groot dat deze wolf binnen enkele dagen 100 kilometer verder zit. Er is altijd kans op schade, maar bij een mogelijke wolvenaanval wordt die wel vergoed.”

Bron: VRT NWS / Nieuwsblad / Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek