header.home link

Al 2,8 miljoen euro kosten sinds aanwezigheid wolven in Vlaanderen

Na een afwezigheid van 100 jaar zijn wolven teruggekeerd naar onze streken. Sinds hun terugkeer in 2018 gaf de Vlaamse overheid in totaal al bijna 2,8 miljoen euro uit aan de wolven. In dat bedrag zijn onder meer de wolfwerende omheiningen, de apparatuur om de wolven te monitoren en de schade die ze aanrichten inbegrepen. En de komende jaren zal dat bedrag nog stijgen. Dat blijkt uit cijfers van VRT NWS.

11 april 2023  – Laatste update 11 april 2023 15:35
Lees meer over:

Aangezien wolven Europees beschermde dieren zijn, hebben ze het recht om zich te vestigen waar ze willen. Als overheid ben je wel verplicht om inwoners zo goed mogelijk te helpen om zich te beschermen tegen de wolf. Daarom voorziet de Vlaamse overheid subsidies voor het plaatsen van een wolfwerende omheining. Particulieren kunnen tot 90 procent van de kosten, die ze maken om hun bestaande omheining aan te passen, terug krijgen. Daarnaast hebben ze recht op een onderhoudsvergoeding van 4,50 euro per lopende meter.

Wolfwerende hekken 

Tussen 2019 en 2022 hebben al 336 particuliere veehouders een wolfwerende omheining geplaatst. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) betaalde ruim 700.000 euro uit aan subsidies voor die omheiningen. Volgens cijfers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Wolf Fencing Team (WFT), zijn er 4.000 veehouders die een wolfwerende omheining kunnen gebruiken. Van die 4.000 veehouders hebben op dit moment zo’n 10 procent er al eentje staan.

Professionele veehouders moeten hun aanvraag indienen bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Tussen 2021 en 2022 werd net geen 20.000 euro uitbetaald aan zes landbouwers. 30 andere landbouwers kregen het bericht dat hun aanpassingen in de toekomst vergoed zullen worden. In totaal werd er al voor ruim 334.000 euro aan potentiële steun toegekend.

In tegenstelling tot particulieren, krijgen professionele veehouders geen extra onderhoudsvergoeding. "Sinds de komst van de wolf heb ik nu drie keer meer werk aan mijn omheining dan vroeger", zegt herder Henk Muylaert. "Een hobbyfokker krijgt 4,50 euro per lopende meter voor het onderhoud", zegt herder Johan Schouteden. "Een professionele fokker, die zijn kost ermee verdient, krijgt helemaal niks voor het extra werk. Terwijl dat duidelijk in de Europese richtlijnen staat. Dat zijn zo van die absurde dingen hier."

In de meest recente Panoreportage over de wolf zien we dat veel mensen klaagden over het extra werk dat bij zo'n omheining komt kijken en de broosheid van de omheining. "Als er gras tegen de draad groeit of er valt een tak op, dan valt de stroom weg", aldus Michel Biesmans in de Pano-reportage. Een omheining is maar zo sterk als de zwakste schakel en een klein mankement kan ervoor zorgen dat de omheining niet meer wolfwerend is.

Vergoedingen en DNA-stalen

De afgelopen vijf jaar hebben de wolven schade aangericht, voornamelijk in weides zonder wolfwerende omheining. ANB houdt de verschillende schadegevallen nauwgezet bij. Uit cijfers tot eind 2022 blijkt dat de wolf minstens 220 aanvallen pleegde. In totaal zijn er bij die aanvallen zo’n 480 dieren gedood. Mensen die een dier verloren door toedoen van de wolf, hebben recht op een schadevergoeding. ANB keerde in totaal bijna 110.000 euro aan schadevergoedingen uit.

Wanneer een dier gedood is, komt een dierenarts, aangesteld door INBO, ter plaatse om DNA-stalen te nemen. "Als er een nekbeet is, kan je bijna zeker zijn dat het een wolf was", zegt expert Joachim Mergeay van het INBO. “Toch nemen we een DNA-staal omdat mensen willen weten welke wolf het was. En omdat het voor ons wetenschappelijk interessant is om alle dieren binnen de roedel individueel te identificeren. Tot nu toe hebben we vijf van de negen welpen geïdentificeerd."

Al deze DNA-onderzoeken kosten ook geld. Het vaststellen van de schade, het afnemen van het DNA en het analyseren ervan kostte de Vlaamse overheid al bijna 150.000 euro.

Monitoring, informatiecampagnes en afrastering

Tot slot gaat er ook geld naar camera’s en andere apparatuur om de roedel te monitoren. INBO en ANB hebben voor bijna 38.000 euro aan materiaal staan in de risicogebieden. Tegelijk trok de Vlaamse overheid een kleine 45.000 euro uit voor informatiecampagnes rond de wolf, om de mensen bewust te maken van de komst van de wolf en te informeren wat zijn terugkeer voor hen betekent. 

De wolf maakt niet alleen slachtoffers. Het dier is regelmatig zelf ook slachtoffer geweest van ons verkeer. En omdat de terugkeer van de wolf onze natuur op een positieve manier beïnvloedt, heeft onze overheid de taak om hem te beschermen. Daarom werden er al twee wegen afgerasterd om de wolven, en andere wilde dieren, te beschermen tegen het drukke verkeer. Daar ging 1.700.000 euro naartoe.

Totaalplaatje

Alles samen ging er de afgelopen vijf jaar al bijna 2,8 miljoen euro naar de wolven in ons land. De roedel zal volgens experten nog groter worden. Ze zullen vermoedelijk ook andere gebieden innemen, dus dat wil ook zeggen dat er meer dieren beschermd moeten worden tegen de wolven.  Meer wolven, zullen ook meer slachtoffers maken. Dus ook die kosten zullen stijgen. En tot slot, moeten ook de wolven beschermd worden tegen ons. Dit alles zal de komende jaren nog heel wat extra geld kosten aan onze Vlaamse overheid. Herder Henk vraagt zich luidop af: "Staat dit alles wel in verhouding? Moeten we niet gewoon de natuur zijn gang laten gaan?"

Bekijk de volledige Panoreportage via deze link.

Nieuwe wolf gespot in Wuustwezel
Uitgelicht
Er zijn nog geen close-upfoto’s van de gespotte wolf maar het dier werd door verschillende waarnemers gezien in Wuustwezel in de provincie Antwerpen. “We hebben de waarnemers...
3 april 2023 Lees meer

Bron: VRT NWS

Beeld: Vogelbescherming Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek