header.home link

Nieuwe wolf gespot in Wuustwezel

Er zijn nog geen close-upfoto’s van de gespotte wolf maar het dier werd door verschillende waarnemers gezien in Wuustwezel in de provincie Antwerpen. “We hebben de waarnemers aan de lijn gehad en die hebben allemaal een heel gedetailleerde beschrijving gegeven van hoe een wolf er moet uitzien”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Ook het gedrag van het dier doet helemaal aan een wolf denken.”

3 april 2023  – Laatste update 3 april 2023 15:17
Lees meer over:

Het gaat wellicht om een jonge zwervende wolf die al enige tijd ondergedoken leefde in de regio, want in februari passeerde al eens een wolf waarvan nadien het spoor bijster was. De plaats waar de wolf nu is opgedoken, grenst aan het militair domein Groot Schietveld. “Mocht het om hetzelfde dier gaan, dan is het een hele brave wolf, want het is straf dat er dan intussen nog geen doodgebeten schapen werden gemeld”, vertelt Loos in Het Belang van Limburg. Dat de wolf in Gooreind opduikt verrast Loos niet. “Op zich is dit een prima gebied tussen het Groot en het Klein Schietveld in.”

De wolf liep in de meeste gevallen wat te snel om hem goed te kunnen fotograferen of te filmen. Toch hebben heel wat mensen hem gespot in Wuustwezel. “We vermoeden dat hij uit zijn slaap werd gewekt door iets, op de loop is geschoten en zo onbedoeld in bebouwd gebied terecht is gekomen”, aldus Loos. “Kort na de middag is de wolf voor het laatst gezien. Ik vermoed dat hij daarna het militair domein Klein Schietveld is ingelopen.”

Voor mensen is de wolf volstrekt ongevaarlijk, maar landbouwers en houders van kleinvee doen er goed aan om voorzorgen te nemen om hun dieren te beschermen. Dat kan door kleinvee, kwetsbare kalveren en veulens tijdelijk op te hokken tijdens de nacht. "Het is derde keer in twee jaar tijd dat een wolf zich in die regio laat zien”, zegt Loos aan VRT NWS. “Dat zal zeker een vierde en vijfde keer gebeuren en vroeg of laat zal een wolf zich daar ook proberen te vestigen. Je dieren 's nachts ophokken is een oplossing voor de korte termijn, alleen omheiningen met schrikdraad zijn een goede maatregel voor de lange termijn."

Welkom Wolf roept iedereen op om waarnemingen meteen te melden via het meldpunt: +32(0)495-32 53 30 of wolven@landschapvzw.be. Die gegevens vind je ook onder de hoofding 'Wolf gezien?' op de website Welkom Wolf, www.welkomwolf.be

Aantal wolven in Limburg gehalveerd, toch voor even
Uitgelicht
Het aantal wolven in de provincie Limburg is drastisch gedaald. Terwijl de roedel in november 2022 nog dertien dieren telde, zijn dat er op dit moment nog vijf of zes. Maar da...
27 maart 2023 Lees meer

Bron: VRT NWS, Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek