header.home link

Wolvenprotocol: ingrijpen bij tweede aanval door zelfde wolf

8 juli 2021

De wolvenroedel die zich in Limburg heeft gevestigd, zorgt voor toenemende ongerustheid. “Er was al twee keer een wolvenaanval in een wolfproof omheinde weide”, stelt Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement. “Op 31 mei hebben de wolven ook een volwassen koe in een weide gedood.” Ceyssens ondervroeg bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) over het protocol voor probleemwolven. “Dat protocol bepaalt dat, indien blijkt dat de wolven zich meer dan één keer op runderen richten, er zal worden bekeken welke bijkomende maatregelen moeten worden genomen”, aldus Demir.

Lees meer over:

Bij elke aanval door een wolf treedt het wolvenprotocol in werking. “Ook in het geval van de aanval op de koe in kwestie is dat gebeurd”, vertelt minister Zuhal Demir. “Het ging wel om de eerste aanval op een rund in het wolventerritorium. Er is onmiddellijk verder onderzoek gedaan op het dier op de faculteit Dierengeneeskunde in Merelbeke. Het voorval wordt op dit moment verder gedocumenteerd en zal goed worden opgevolgd. Ik vind dat uitermate belangrijk, want ik realiseer me dat dit bij de rundveehouders tot ongerustheid leidt.”

Het protocol stelt dat een incident meerdere keren moet voorkomen vooraleer er kan worden gesproken van een probleemwolf. “De mensen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) hebben goede contacten met de getroffen veehouders om dit samen verder op te volgen”, aldus de minister.

Uitgelicht
In Oudsbergen is maandagochtend een doodgebeten melkkoe gevonden in een weide. Het dier werd ook voor de helft opgepeuzeld. Alles wijst op een wolvenaanval. Het is voor het ee...
31 mei 2021 Lees meer

Meermaals is volgens minister Demir dus meer dan één keer. “We volgen schadegevallen nauwgezet op en onderzoeken ook via DNA of het om dezelfde wolf gaat. Want ik hoop dat het niet gebeurt, maar stel dat er voor de tweede keer een rund wordt aangevallen dan wordt er via de faculteit Diergeneeskunde nagegaan of dat opnieuw dezelfde wolf is. In dat geval zal worden bekeken welke maatregelen we zullen nemen. Voor alle duidelijkheid: die maatregelen zullen we dan ook nemen.”

Ceyssens is alvast tevreden met het antwoord van de minister. “Ik noteer heel duidelijk dat, indien een tweede rund wordt gepakt door dezelfde wolf, er wordt ingegrepen; dat is een heel duidelijk antwoord”, besluit hij. “Ik wil ten slotte mijn bezorgdheid uiten over het gedrag van de wolf en vragen om daar bijkomend onderzoek naar te doen en dat als indicatie mee te nemen. Het feit dat de mensen beginnen te melden dat het dier niet schuw is, moet op de radar staan. Dat moet zeer nauwgezet worden opgevolgd.”

Het volledige verslag over het wolvenprotocol kan u hier vinden.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Welkom Wolf

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek