Europese Commissie lijkt bereid om beschermingsstatus wolf te versoepelen

De oprukkende wolvenpopulatie in bepaalde delen van Europa vormt een steeds groter gevaar voor de plaatselijke veestapel, voor boeren en mogelijk ook voor de mensen die er wonen. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maandag gezegd. De Commissie overweegt om de wetgeving die de wolf vandaag bijna absolute bescherming garandeert, aan te passen.

4 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 september 2023 8:47
Lees meer over:
wolf-billy-copyright-PieterJanDhondt-1250

De wolf valt onder de Europese Habitatrichtlijn en krijgt op die manier de hoogste graad van bescherming. Wolven mogen in het wild niet worden gevangen, verstoord of gedood. De toename van het aantal wolven en de toegenomen aanvallen op klein- en grootvee zorgen evenwel voor maatschappelijke discussies in heel wat lidstaten. In Nederland en Duitsland, maar ook in ons land, durft het debat over de wenselijkheid van de wolf al eens oplaaien.

Actie kan nu al tegen probleemwolven

In een persbericht wijst Von der Leyen erop dat de Europese wetgeving vandaag al toelaat dat lokale en nationale overheden "waar nodig actie kunnen ondernemen tegen de wolf”. Zo kunnen zogenaamde probleemwolven gedood worden. Dat zijn wolven die regelmatig vee of andere hobbydieren aanvallen. De Duitse regio Hannover leverde eind vorig jaar nog een vergunning afgeleverd af om zo’n probleemwolf af te schieten. Die wolf had niet alleen al 12 koeien en schapen doodgebeten, maar ook een pony van de familie von der Leyen zelf. En ook in Nederland werd al een wolf doodgeschoten na een incident met een landbouwer.

De commissievoorzitter legt uit dat de wolf een inheemse diersoort in Europa is en daarbij een integraal onderdeel vormt van ons natuurerfgoed. “De wolf speelt dan ook een belangrijke rol in onze ecosystemen”, zegt von der Leyen. Tegelijk stelt ze vast dat in regio's waar het dier lange tijd afwezig is geweest, het nu steeds meer in conflict komt met lokale landbouwers en jagersgemeenschappen, zeker op plaatsen waar maatregelen om aanvallen op veestapels niet breed geïmplementeerd zijn.

Oproep voor geactualiseerde data

Om tegemoet te komen aan die bezorgdheid die leeft op het platteland en in landbouwmiddens wil von der Leyen bekijken of een aanpassing van de wetgeving nodig is. Daarom vraagt ze aan lokale gemeenschappen, wetenschappers en andere actoren om tegen 22 september 2023 geactualiseerde data door te sturen over de aanwezigheid van wolven en hun impact. Op basis van die info zal de Commissie beslissen of het opportuun is om de wetgeving die de bescherming van de wolf regelt, aan te passen.

"Als dat nodig is, ben ik bereid extra flexibiliteit in te bouwen, in de context van de evolutie van deze soort”, klinkt het. “Dan moeten de gemeenschappen die met de aanwezigheid van de wolf geconfronteerd worden, waar nodig actie kunnen ondernemen.” Von der Leyen is ook bereid daar Europese financiering tegenover te zetten.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) is blij dat de Commissie overweegt de beschermingsstatus van de wolf te wijzigen. "De toenemende aanwezigheid van wolven in onze Europese gebieden drukt op onze landbouwgemeenschappen. Ik heb steeds gepleit voor een objectieve herziening van de beschermingsstatus en voldoende middelen voor onze boeren en burgers om zich te kunnen weren tegen de wolf", reageert ze. Vautmans is naar eigen zeggen niet tegen de wolf, "maar de instandhouding van de wolf op pan-Europees niveau rechtvaardigt een verlaging van de beschermingsstatus".

Tweede wolventerritorium in Vlaanderen

Sinds de zomer van 2011 komen er ook in België opnieuw wolven voor, na een afwezigheid van meer dan een eeuw. Recent werd een tweede regio in Vlaanderen officieel aangeduid als wolventerritorium. Naast een Limburgse roedel lijkt er zich nu ook een wolvin te hebben gevestigd in de Noorderkempen. Zij wordt al zes maanden lang waargenomen in de regio en dat is voor wetenschappers de noodzakelijke termijn om te kunnen spreken van een vestiging.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Beeld: Pieter-Jan D'hondt

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek