Von der Leyen verliest pony en wil wat doen aan Europese wolven

De Duitse regio Hannover heeft een vergunning afgeleverd om een wolf af te schieten die één van de pony’s van de Commissievoorzitster Ursula von der Leyen had gedood. Von der Leyen zei eerder dat de Europese Commissie de beschermingsstatus van de wolf wil herevalueren.

10 december 2022  – Laatst bijgewerkt om 10 december 2022 22:17

“De hele familie is zeer aangedaan door het nieuws”, liet een woordvoerder van von der Leyen begin september weten. De pony met de naam ‘Dolly’ werd gedood door de wolf terwijl hij stond te grazen in de wei. Ondertussen heeft de Duitse overheid de wolf als een probleemwolf aangemerkt en dus een vergunning gegeven om het dier af te schieten.

Naast de pony van von der Leyen had het dier eerder al 12 koeien en schapen doodgebeten, dat bleek uit DNA-analyse. Daardoor kon hij onder de Duitse natuurbeschermingswetgeving als probleemwolf worden aangemerkt. Wanneer een wolf regelmatig vee of andere hobbydieren aanvalt, biedt de Europese regelgeving die mogelijkheid. In Vlaanderen kan dat alleen als de dieren op een weide zitten die wolfproof is afgeschermd.

Von der Leyen liet vorige week in een brief aan Duitse CSU en CDU-parlementsleden weten dat de Commissie de beschermde status van de wolf zal herzien. “Er zijn meer en meer berichten van aanvallen op vee en van toegenomen risico’s in de getroffen regio’s”, voegde ze er aan toe. Het Europees Parlement stemde eind vorige maand onder impuls van de grootste fractie de EPP nog een niet-bindende resolutie om die herziening van de beschermingsstatus te vragen.

De Europese Commissievoorzitster is zelf lid van de EPP, maar ze mag zich binnen de Commissie nog aan tegenstand verwachten. Natuurcommissaris Virginijus Sinkevičius wil de grote roofdieren blijven beschermen, recent nog verdedigde hij de huidige EU-regulering nog tegen een coalitie die zich rond Oostenrijk had gevormd in de Europese Landbouwraad. De wolf blijft dus de gemoederen beroeren.

Bron: Euractiv

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek