Wolf in Nederland doodgeschoten na incident met boer

Een Nederlandse hobbyboer raakte gewond toen hij een wolf van zijn terrein probeerde te verjagen. Na toelating van de burgemeester werd het dier wat later doodgeschoten. De Nederlandse dierenrechtenorganisaties Faunabescherming, Animal Rights en Bite Back hebben ondertussen aangifte gedaan tegen de burgemeester en hobbyboer. “Uit de nu bekende feiten blijkt dat er geen sprake geweest is van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf”, aldus Faunabescherming.

10 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 juli 2023 16:42
Lees meer over:
wolf wolven

Zondagochtend werden door een wolf enkele schapen doodgebeten van een hobbyboer in het Drentse dorp Wapse. Toen de boer het dier met een hooivork en een schop probeerde weg te jagen, werd hij in zijn arm gebeten. De wei was nochtans met een wolfwerend hek afgezet maar uit sporen blijkt dat het dier er onderdoor heeft kunnen kruipen. Dat maakte de regionale omroep bekend van de Nederlandse provincie Drenthe (RTV Drenthe). Ongeveer een uur na het incident gaf de plaatsvervangende burgemeester na overleg met de politie de opdracht om de wolf dood te schieten.

Wolvenprotocol niet gevolgd

Een beslissing die op weinig bijval kan rekenen bij onder meer de Nederlandse organisaties Faunabescherming, Animal Rights en Bite Back. Deze drie dierenrechtenorganisaties doen aangifte tegen zowel de schapenboer als de burgemeester die de toelating gaf om het dier te doden. Volgens Animal Rights had de wolf na het incident niet doodgeschoten mogen worden. De organisatie meent dat de Habitatrichtlijn, die de wolf als beschermende soort beschouwt, hiermee overtreden is.

Volgens Faunabescherming is de hobbyboer duidelijk in overtreding. “Wie zo onverstandig is om een roofdier met een hooivork en een schep te lijf te gaan, kan verwachten dat het dier zich bedreigd voelt en zich verdedigt”, zodus Faunabescherming. “De man is zelfs dubbel in overtreding want het wolfwerende raster volstond niet om zijn schapen adequaat te beveiligen, zoals wel wettelijk verplicht is. Er werd geconstateerd dat de wolf onder het raster doorgekropen is en na de aanval erover kon springen. Wat later lag hij op een weiland en is hij daar doodgeschoten geweest.”

Volgens de dierenrechtenorganisaties werd het protocol niet gevolgd dat beoordeeld of een wolf mensen heeft aangevallen en vervolgens moet worden gedood. “De burgemeester had niet het recht niet om wie dan ook opdracht te geven de wolf dood te schieten. En de politie had dat moeten weten en verifiëren alvorens te schieten”, schrijft Faunabescherming op haar website.

De Wapse burgemeester liet weten dat het gemeentebestuur heel snel moest handelen omdat de veiligheid van mensen in het geding was en er sprake was van acuut gevaar. Animal Rights stelt dat het gevaar al was geweken. Ook neemt de organisatie de boer het kwalijk dat het hek rond het terrein niet is opengezet geweest is, zodat de wolf kon ontsnappen. Volgens de burgemeester was dat te risicovol en zou de wolf dan ook andere mensen hebben aangevallen.

In het nauw gedreven

Volgens Jan Loos van vzw Welkom Wolf is de klacht van Faunabescherming ook zeer terecht. “Wij zouden in Vlaanderen hetzelfde doen”, reageert hij op de situatie in Het Belang Van Limburg. “Je mag een wolf enkel doden als er sprake is van een acuut, direct gevaar. Of wanneer de wolf er keer op keer in slaagt om een state-of-the-art-omheining te omzeilen. Daarover bestaan protocollen en die zijn op Europees niveau geregeld. Bovendien mag je een wolf ook enkel doden als er geen andere manier is om het probleem op te lossen. Hier was het simpel: de poort openzetten. Of hij had naar de natuurbescherming kunnen bellen.”

Loos laat weten dat hij de reflex begrijpt van de hobbyboer om zijn schapen te willen beschermen. “Maar als je een wolf in een hoek drijft en de vluchtweg afsluit, voelt de wolf zich in het nauw gedreven en zal het dier in armen of benen bijten, niet doorbijten, om te kunnen vluchten.”

Bron: Eigen berichtgeving / Het Belang Van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek