Limburgs wolvenpaar verwacht opnieuw welpen

Uit recente camerabeelden maken het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) op dat wolvin Noëlla opnieuw drachtig is. Dat zou betekenen dat zij en wolf August voor het tweede jaar op rij een nest welpen op de wereld zetten. Begin dit jaar werd duidelijk dat kleinvee sinds het najaar van 2020 een fors groter aandeel inneemt in het dieet van de uitdijende wolvenpopulatie.

22 april 2021  – Laatste update 22 april 2021 13:42
Lees meer over:

50 procent overlevingskans in eerste levensjaar

Wolven August en Noëlla vormen al enige tijd een paar en houden zich vooral schuil in Limburg. Vorig jaar zorgden ze eind april voor een primeur: voor het eerst werden er wolvenwelpen in ons land geboren. Van de vijf welpjes zijn er na een jaar nog drie in leven. “Dat is niet uitzonderlijk”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf, het wolvenmeldpunt van natuurvereniging Landschap vzw. “De sterfte bij wolven bedraagt 50 procent tijdens het eerste levensjaar.”

Uit beelden blijkt dat Noëlla opnieuw drachtig is en er wordt verwacht dat ze tussen nu en half mei terug jongen ter wereld brengt. “Die datum is vrij precies te achterhalen”, stelt Loos. “Wolven planten zich enkel voor in februari en hebben een draagtijd van 63 dagen.” De beelden waarop de drachtige Noëlla te zien is, worden niet vrijgegeven omdat de locatie van de wolf te duidelijk herkenbaar is, waardoor gevreesd wordt dat nieuwsgierige wandelaars of zelfs jagers de rust zullen verstoren.

De drie mannelijke welpen van vorig jaar leven nog steeds in een roedel samen met Naya en August, maar zullen binnenkort hoe dan ook uitzwermen. Volgens Loos zijn er twee mogelijkheden. “In principe kunnen ze zich in de buurt nestelen als er nog een leefgebied vrij is, maar ze kunnen ook duizenden kilometers zwerven door heel Europa: van diep in Frankrijk en de Alpen tot zelfs in Polen. Het is spannend om te volgen waar ze zullen terechtkomen”, meent hij.

Kleinvee heeft fors aandeel in dieet wolven

Begin dit jaar publiceerde INBO een rapport over het dieet van de Limburgse wolven. Dat doet het door uitwerpselen van de wolven te onderzoeken. Daaruit is gebleken dat de wolven zich tussen april en juli 2020 nagenoeg uitsluitend gevoed hebben met wild, zoals reeën en everzwijnen. “Maar vanaf september steeg het aandeel kleinvee in het dieet fors”, luidt het.

Het onderzoeksinstituut noemde het ontstellend om te moeten vaststellen dat er momenteel wolven opgroeien in Vlaanderen die steeds meer vertrouwd dreigen te raken met vee als gemakkelijke voedselbron. “Veehouders worden er de dupe van en maatschappelijk draagvlak voor wolven wordt er door ondergraven”, meent INBO. Om die reden wijst het nog eens op het belang van beschermende maatregelen voor kleinvee.

Boerenbond en de vzw Vlaamse Schapenhouderij zijn niet tevreden met die vingerwijzing. Zij hekelen het feit dat de Vlaamse overheid niet volledig tussenkomt in de kostprijs van deze dergelijke ‘wolfproof’ omheiningen. Bovendien is het volgens hen niet altijd praktisch mogelijk om de nodige beschermende maatregelen te nemen. Zij vinden het niet kunnen dat zij als enige sector in Vlaanderen moeten opdraaien voor de komst van de wolf.

Sinds september bestaat wolvendieet uit fors groter aandeel kleinvee
Uitgelicht
Dat de wolf ingeburgerd geraakt in Limburg is onder meer af te leiden uit het aantal waarnemingen dat Welkom Wolf in 2020 heeft ontvangen. In totaal werden de wolven meer dan...
11 januari 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / VRT Nws

Beeld: INBO / ANB

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek