Frankrijk gaat meer dan 200 wolven afschieten

In Frankrijk mogen er dit jaar opnieuw 209 wolven worden afgeschoten. Dit komt neer op 19 procent van de huidige wolvenpopulatie. Frankrijk wordt geconfronteerd met een grote wolvenpopulatie en wil via deze omstreden aanpak de wolvenpopulatie proberen te beheersen. In tegenstelling tot België mogen Fransen wolven doden, ondanks het strikt beschermingsstatus van het dier.

12 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 januari 2024 12:11 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
verdronken wolf Kuringen_Welkom Wolf

In de zomer van 2023 werd een grote wolventelling gedaan in Frankrijk. Toen werden er 906 wolven geteld die permanent aanwezig waren. Dit waren er een vijftigtal minder dan het jaar ervoor. De resultaten van de wolventelling wekte heel wat woede op bij de Franse landbouworganisaties, die vonden dat de telling niet in verhouding stond met de toename van het aantal aangevallen dieren door wolven. Naar schatting hebben wolven 12.000 boerderijdieren gedood in Frankrijk. De overheid betaalt hiervoor 34 miljoen euro aan schadevergoedingen per jaar. Aan de hand van de wolvenpopulatie wordt ook een quotum vastgelegd hoeveel wolven er gedood mogen worden.

Wolven 2019

Een nieuwe telling resulteerde uiteindelijk in een gemiddelde populatie van 1.104 wolven. Dat is vier keer zoveel als tien jaar geleden. Volgens het Office Français de la Biodiversité (OFB), dat verantwoordelijk is voor de wolventelling, is de wolvenpopulatie zeer dynamisch en breiden de wolven hun territorium gestaag uit. De wolven verspreidden zich in 2022 uit over 55 departementen in 157 gebieden. In 2021 was dit ‘slechts’ in 125 gebieden.

Met dit cijfer in het achterhoofd werd het nationale Franse wolvenplan vernieuwd waarin de schietprotocollen werden vereenvoudigd en het quotum voor 2024 op 209 kwam te liggen. Om wolvenbestrijding te vergemakkelijken, zijn de regels voor afschot versoepeld. Jagers en veehouders mogen er nu makkelijker wolven afschieten, ook met nachtkijkers. De afgifte van de benodigde vergunningen zal er ook worden versneld.

Wild west in Frankrijk

Zijn wolven dan niet beschermd in Frankrijk zoals in België? Jawel, overal in de Europese Unie draagt de wolf het statuut van ‘strikt beschermde diersoort’. Onder dit beschermingsstatus kan er niet gejaagd worden op wolven. Maar op deze Europese maatregel kunnen landen onder bepaalde voorwaarden een uitzondering vragen. Afwijkingen van de beschermingsstatus kunnen worden ingevoerd wanneer aan drie voorwaarden is voldaan. Er moet aangetoond worden dat er reeds voldoende beschermingsmaatregelen werden ingevoerd en geen andere gepaste oplossing gevonden kan worden, dat er een belang is om actie te ondernemen om bijvoorbeeld grote schade aan de veestapel te voorkomen en de derogatie mag ook geen afbreuk doen aan de ‘gunstige staat van instandhouding’. Anders dan België komt een land als Frankrijk voor deze uitzonderingspositie wel in aanmerking.

Deze derogatie wil echter niet zeggen dat iedereen zomaar wolven mag afschieten in Frankrijk. In het begin van het jaar wordt een maximumaantal wolven vastgesteld die mogen gedood of gevangen worden. Dit aantal wordt telkens bepaald op basis van de populatieschattingen. Daarom waren boeren en hun organidaties in Frankrijk ook ontevreden over de tweede telling en riepen ze op tot een realistische wolventelling.

Een veehouder met de juiste vergunningen mag toestemming vragen om de wolf vervolgens te schieten. Maar ook hier hangen voorwaarden aan vast, zo moet aangetoond worden dat de wolf herhaaldelijk een gevaar voor een hele kudde was en er al afschrikkingsmaatregelen en beschermingsmaatregelen zijn getroffen. Wie een wolf doodschiet of vangt buiten het wettelijke kader, riskeert boetes of een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.

Aanpassing beschermingsstatuut

Op basis van nieuwe gegevens over de Europese wolvenpopulatiegroei en de gevolgen ervan heeft de Europese Commissie vorig jaar al voorgesteld om de internationale status van de wolf te wijzigen van "strikt beschermd" in "beschermd". Dit zou de weg vrijmaken voor andere beheersmaatregelen in de Europese Unie. “De comeback van wolven is goed nieuws voor de biodiversiteit in Europa. Maar de concentratie van wolven in sommige Europese regio's is een reëel gevaar geworden voor de veestapel”, zei Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen toen. “Om deze wolvenconcentraties actiever te beheren, hebben de lokale autoriteiten om meer flexibiliteit gevraagd. De procedure die de Commissie nu heeft gestart, is een belangrijke stap om gerichte oplossingen hiervoor te vinden op Europees niveau.”

Natuurorganisaties laten hun tanden zien na “misleidende informatie” van von der Leyen over wolven
Uitgelicht
Milieu- en dierenbeschermingsorganisaties hebben een open brief gestuurd naar Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen naar aanleiding van een persbericht van de Comm...
12 september 2023 Lees meer

Bron: Boerderij / Pleinchamp

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek