header.home link

Veel nieuwe aanvragen voor wolfwerende omheiningen

23 september 2021

Er zijn op korte tijd nieuwe 170 aanvragen ingediend voor het plaatsen van wolfwerende omheiningen. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir dinsdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Tinne Rombouts (CD&V) en Steven Coenegrachts (Open Vld). Jan Loos van Welkom Wolf tempert ondertussen de verwachtingen: “De landbouwers en hobbyhouders zelf zullen het overgrote deel van de omheiningen moeten plaatsen, met alleen de vrijwilligers van het Wolf Fencing Team gaan we er niet komen.”

Lees meer over:
wolvin-wolf-noella-nest-welpen-1250-ANB-INBO-boswachterErnestoZvar

Naar aanleiding van recente incidenten met wolven dringen coalitiepartners CD&V en Open Vld aan op extra maatregelen. Minister Demir zegt dat het bestaande protocol wordt geëvalueerd en dat er op 12 oktober een nieuw overleg komt met alle betrokkenen.

"Er is angst op het terrein", aldus CD&V-parlementslid Tinne Rombouts. Zij wil dat de minister verder kijkt dan de preventieve maatregelen zoals het plaatsen van wolfwerende omheiningen. Rombouts pleit ervoor om eventueel te werken met zenders en een waarschuwingssysteem of om te onderzoeken of de wolf niet kan verwijderd of verplaatst worden. Haar partijgenoot Jo Brouns stelt dan weer voor om het domein van de wolf zelf af te rasteren. Ook Open Vld-parlementslid Steven Coenegrachts vindt dat er "dringend alternatieven moeten onderzocht worden om het draagvlak voor de wolf te versterken".

Uitbreiding WFT

Verschillende voorstellen zijn volgens haar ook gewoon niet haalbaar. "Men stelt voor om het gebied van de wolf te omheinen, maar dat is niet wettelijk. Dat mag niet. En wat ga je dan doen als er een wolf vanuit Duitsland of Nederland bijkomt?". De wolf verplaatsen of verwijderen kan volgens minister Demir ook enkel als alle preventieve maatregelen genomen zijn. "Maar in het betrokken gebied heeft nog maar 9 procent een wolfwerende omheining", aldus Demir. De aandacht van de voorbije week heeft er volgens haar wel voor gezorgd dat er 170 aanvragen voor zo'n wolfwerende omheining zijn ingediend.

Bij het Wolf Fencing Team (WFT) werken ze ondertussen volop aan uitbreiding om de nieuwe stroom van aanvragen te kunnen volgen. Het WFT is een initiatief van Natuurpunt en WWF en wordt betoelaagd met 60.000 euro door het kabinet Demir, waarmee ze 1 voltijdse coördinator tewerkstellen. De rest van de werking draait op vrijwilligers. Sinds de start in de zomer van 2019 heeft het WFT 170 veehouders geholpen, evenveel dus als het aantal nieuwe aanvragen. Het Wolf Fencing Team was daarmee bij ongeveer 1 op 3 subsidiedossiers betrokken.

zuhal demir quote

Men stelt voor om het gebied van de wolf te omheinen, maar dat is niet wettelijk. Dat mag niet. En wat ga je dan doen als er een wolf vanuit Duitsland of Nederland bijkomt?

Zuhal Demir - Minister van Omgeving

“De belangrijkste nood van veehouders die bij ons aankloppen is naar informatie: wat is een wolfproof omheining, allerlei aspecten rond plaatsen van elektrische omheining, wat is er nodig in mijn specifieke situatie, welke subsidies zijn er”, zegt Diemer Vercayie van het Wolf Fencing Team, “We geven advies per e-mail, telefoon of met een bezoek op terrein. De meesten wensen dat laatste. Na elk bezoek stellen we een uitgebreid dossier op voor de veehouder met een duidelijk stappenplan. In het afgelopen coronajaar hadden 4 op 5 veehouders daar voldoende aan om zelf voort te kunnen. Bij 1 op 5 veehouders zijn we zelf ingesprongen om te helpen bij het plaatsen van de omheining met onze vrijwilligers.”

 Cijfers over hoeveel kilometers wolfwerend hek door hun vrijwilligers werden geïnstalleerd zijn voorlopig nog niet voorhanden bij het Wolf Fencing Team. De uitdaging is in ieder geval gigantisch. Alleen voor het kleinvee van hobbyhouders schat de Vlaamse overheid dat er 2000 hectare weiland in wolvengebied moet beschermd worden. Daarvoor hadden ze een budget tussen de 420.000 en 480.000 euro per jaar voorzien om ieder jaar ongeveer 200 hectare weiland te kunnen beveiligen. Aangezien de subsidie wordt uitgebreid met paarden en runderen moet die berekening nu opnieuw worden gemaakt. Het kabinet Demir maakt zich sterk dat alle bijkomende vragen binnen de bestaande budgetten van het Agentschap Natuur en Bos kunnen opgevangen worden.

Getemperde verwachtingen

Jan Loos van Welkom Wolf waarschuwt ervoor dat de overheid niet de verwachting mag creëren dat het de vrijwilligers van Wolf Fencing Team zijn die Limburg wolfproof gaan maken: “Ze hebben de expertise om te zeggen wat een wolf gaat doen en wat niet, maar hun vrijwilligers zijn toch vooral mensen uit de milieubeweging of studenten biologie die niet noodzakelijk veel ervaring hebben met het plaatsen van omheiningen. Die expertise zit in de eerste plaats bij de boeren en de hobbyhouders zelf, het zijn zij in de eerste plaats die hun dieren gaan moeten beschermen, weliswaar met advies.”

 Vrijdag gaat in Oudsbergen een symbolische fakkeloptocht door tegen de wolf, echte fakkels werden verboden door de burgemeester.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek