Zwervende wolf in Kalmthout en Essen gezien

Zowel in Kalmthout als in Essen zijn dinsdagmorgen waarnemingen geweest van de wolf die sinds enkele weken vanuit Duitsland richting de grensregio kwam. Experts bevestigen dat het wel degelijk om een wolf gaat. Maandagmorgen werden vier schapen doodgebeten aangetroffen op de grens van Essen-Hoek met Huijbergen (Nederland), maar DNA moet nog uitwijzen of de wolf daar aan het werk is geweest. 

7 december 2021  – Laatste update 7 december 2021 22:21
Lees meer over:

Vogelfotograaf Glenn Vermeersch wist dinsdagmorgen een beeld te schieten van de wolf in Kalmthout. Intussen heeft die ook een naam gekregen: Klaas(je) als knipoog naar Sinterklaas. “Op basis van de foto kunnen we zeker zeggen dat er in de regio een wolf zit”, reageert Jeroen Denaeghel van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in overleg met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Welkom Wolf had eind november al voorspeld dat er een nieuwe jonge zwerverwolf vanuit Duitsland via Nederland naar de grensregio zou afzakken op basis van de bewegingen van het dier. “Het gaat hier zeker om deze wolf”, aldus Jan Loos van Welkom Wolf. 

Slachtoffers

Mogelijk maakte het roofdier onlangs nog slachtoffers. Vier schapen zijn maandag doodgebeten teruggevonden op een wei in Huijbergen (Nederland) op de grens met Essen-Hoek. “Er waren ook zes schapen gewond”, vertelt Christian Jansen van BIJ12, de Nederlandse instantie bevoegd voor wolvenschade. “Een taxateur heeft DNA afgenomen. De wolf wordt niet uitgesloten. Het zou goed kunnen dat het de wolf is die enkele dagen in Nieuw-Vossemeer rondzwierf en nu zuidwaarts getrokken is”, zegt de woordvoerder.

De kans is reëel dat een wolvenroe­del zich ooit in het grensover­schrij­dend gebied van het Grenspark Kalmthout­se Heide gaat vestigen

Jan Loos - Welkom Wolf

Of deze nieuwe wolf zich dan toch tegoed heeft gedaan aan het koekalf op de grens van Berendrecht en Stabroek? Eigenaar Ben Simons is daar na deze waarnemingen nog meer van overtuigd. “De aanwezigheid van de wolf in de regio betekent echter niet dat het kalfje het werk van de wolf was”, benadrukt Jeroen Denaeghel van ANB. “Uit de autopsie blijkt dat de bijtwonden pas aangebracht zijn nadat het kalfje al dood was. Alles wijst daar op een vos.”

Vee ophokken 

Om nieuwe schadegevallen te vermijden heeft ANB de gemeenten Essen, Kalmthout en Stabroek verwittigd, omdat die aan het Grenspark Kalmthoutse Heide liggen. Er wordt gevraagd het kleinvee op te hokken, zeker ‘s nachts, omdat wolven vooral dan actief zijn. Voor het vee dat toch buiten blijft staan, is een schrikdraad het efficiëntst.

Het is al de tweede wolf die zich dit jaar op het grondgebied van Kalmthout begeeft. “Steeds vaker gaan wolven hierheen komen. Het wordt tijd dat de Vlaamse overheid begint na te denken om ook in de provincie Antwerpen wolvenrasters te subsidiëren”, zegt Loos. “De kans is reëel dat een wolvenroedel zich ooit in het grensoverschrijdend gebied van het Grenspark Kalmthoutse Heide gaat vestigen. Wat de provincie Antwerpen betreft geldt hetzelfde voor de grensstreek van Ravels of Mol-Postel.”

Bron: HLN

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek