header.home link

Limburgse wolven trekken er op uit

25 oktober 2021

Limburg heeft ondertussen 10 wolven en ze blijven van zich laten horen. In het recreatiepark Hengelhoef in Houthalen-Helchteren werden zaterdagnacht vijftien damherten doodgebeten. In Opoeteren werd een verdwaalde wolf dan weer van dichtbij gefilmd.

Lees meer over:

In Hengelhoef kregen ze voor het eerst bezoek van de wolven. De weide was volledig omheind met een hoge draad, maar de dieren zijn eronderdoor gekropen. Maar twee van de damherten werden opgegeten, de rest is gewoon doodgebeten. “We weten dat het wolven zijn die dit veroorzaakt hebben, maar er is toch ook een veearts opgeroepen om stalen te nemen zodat er volledig uitsluitsel is. De gedode herten liggen verspreid over het terrein”, klinkt het bij Jos Mennen van de groep Oostappen, die het park uitbaten.

De rest van de veertig herten op het domein zijn nu samengebracht achter een raster zodat ze voorlopig toch veilig zijn.

Opoeteren

In Opoeteren kon een automobilist dan weer een filmpje maken van een wolf die op klaarlichte dag meeloopt, en dan de weg oversteekt. "We zitten nu in de periode dat de jonge wolven, de groot geworden welpen op verkenning gaan en voor het eerst de militaire domeinen verlaten waar ze veilig waren”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “En hier gaat het wellicht om een jonge wolf die te laat naar huis is teruggekeerd, een nachtje te lang is gaan stappen en misschien de weg is kwijtgeraakt.”

Nog in Opoeteren filmde een thuisverpleegster vanuit haar auto hoe de wolf een oprit opliep. Ze bezorgde het aan de kinderen van de 80-jarige bewoners. “Mijn ouders waren op dat moment gelukkig niet thuis. De wolf kon ook niet tot achter het huis geraken omdat er nog een poort staat. Daar achter zat ook hun hond, een Duitse herder”, zegt dochter Annemie Ferson, “Ze zeggen wel dat die geen gevaar vormt voor de mens, maar wie zegt dat? En wie kan ons dat garanderen? Met dieren weet je nooit.”

Bij het Agentschap Natuur en Bos schatten ze dat het om naïef gedrag gaat van een welp. De jongste welpen hebben waarschijnlijk nog maar een week hun leefgebied verlaten. “We houden er rekening mee dat deze is losgeraakt van de roedel en dus alleen op de dool ging door Maaseik en Opoeteren. Het lijkt alsof hij de oprit opwandelt omdat die auto van waaruit gefilmd wordt, plots passeert. Het dier kan amper zelfstandig jagen, laat staan dat hij iemand zou aanvallen. Dit is pure naïviteit, het dier is zich van geen kwaad bewust en begrijpt nog lang niet wat auto's, huizen en opritten betekenen”, zegt ANB-woordvoerder Jeroen Denaeghel aan Het Laatste Nieuws

Bron: HLN / TV Limburg

Beeld: INBO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek