Ook Waalse schapen zijn niet veilig voor de wolf

Op één maand tijd zijn een dertigtal schapen het slachtoffer geworden van aanvallen van een wolf in de regio rond het Luikse Jalhay. Dat heeft Violaine Fichefet, biologe verantwoordelijk voor het monitoren van wilde dieren bij de Waalse openbare dienst (SPW), gezegd.

23 augustus 2021  – Laatst bijgewerkt om 23 augustus 2021 21:37
Lees meer over:

"Zes schapenhouders in de regio maken zich zorgen over deze aanvallen waarvan de modus operandi wijst op die van de wolf. Ook al zijn nog niet alle resultaten van de analyses bekend, we zijn nu al zo goed als zeker dat deze aanvallen toe te schrijven zijn aan de wolf", aldus de biologe. DNA-analyse moet zekerheid brengen.

Nog niet alle analyses zijn gebeurd, maar deze aanvallen zijn zo goed als zeker toe te schrijven aan de wolf

Violaine Fichefet - Biologe Waalse natuuradministratie

Twee hypothesen over de identiteit van de wolf

Er zijn twee hypothesen over de identiteit van de wolf. "We weten dat Akela, de wolf die in de Hoge Venen leeft, een vrouwtje heeft gevonden en dat het paar drie wolvenwelpen kreeg die gevoed moeten worden. Daarnaast kunnen de aanvallen ook het werk zijn van een andere, geïsoleerde wolf", zegt Fichefet.

Net als in Vlaanderen is het wolvenplan dat Wallonië uitwerkte, gericht op preventie en wil het veehouders uitrusten om aanvallen te voorkomen. "Na deze aanvallen in Jalhay zullen we de schapenhouders sensibiliseren over methoden om de wolf af te schrikken", aldus Violaine Fichefet. De installatiekosten van wolfproof omheining worden voor 80 procent gesubsidieerd door het Waalse gewest. Het schadeloosstellen van de getroffen landbouwers start de komende dagen.

Ook in Vlaanderen ongeruste veehouders

Ook in Vlaanderen deden zich al heel wat incidenten voor met wolven en kleinvee, zoals schapen. Eind mei werd zelfs een gezonde koe doodgebeten in het Limburgse Oudsbergen. Ook waren er al aanvallen in weides die wolfproof werden gemaakt. De schrik zit er dan ook goed in bij de Limburgse veehouders.

Tijdens een parlementaire vraag over deze aanvallen liet bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) verstaan dat ze het protocol voor probleemwolven zal volgen als dat nodig zou zijn. Dat protocol bepaalt dat, wanneer wolven zich meer dan één keer op runderen richten, er gekeken zal worden naar bijkomende maatregelen.

Veetelers vragen bredere aanpak in wolvendossier
Uitgelicht
Wie in de Limburgse gemeente Oudsbergen op zoek gaat naar koeien in de wei is eraan voor de moeite. Sinds de wolvenaanval op een melkkoe van eind mei, houden de meeste veetele...
5 augustus 2021 Lees meer

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek