Europese ministers van Landbouw roepen op tot versoepeling beschermingsstatus wolf

De Europese ministers van Landbouw en Visserij vragen in een brief aan hun collega-ministers die bevoegd zijn voor Milieu om het voorstel van de Europese Commissie over de versoepeling van de beschermingsstatus van de wolf, goed te keuren. De concentratie van wolvenroedels is in sommige streken een gevaar voor de veestapel geworden, vindt zowel de Commissie als de ministers van Landbouw en Visserij.

7 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 7 februari 2024 18:49
Lees meer over:
wolf wolven

De vraag van de landbouwministers wordt geformuleerd in een brief die de Belgische federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) heeft gericht aan zijn Brusselse collega, minister van Leefmilieu Alain Maron. Beiden leiden hun bevoegde ministerraden, nu België tijdelijk voorzitter is van de Raad van de Europese Unie.

De Commissie heeft haar vraag om de beschermingsstatus van de wolf te versoepelen eind december vorig jaar ingediend. Die status wordt geregeld door het in 1979 afgesloten Verdrag van Bern inzake het behoud van wilde dieren en planten. De Europese Commissie wil via de EU-lidstaten bekomen dat het dier niet langer 'strikt beschermd', maar gewoon 'beschermd' wordt. Vervolgens zou de Europese wetgeving kunnen worden aangepast.

Finland zette het punt op de agenda tijdens de ministerraad Landbouw van 23 januari, het land werd daarin gesteund door Oostenrijk, Griekenland, Italië, Letland, Roemenië, Slovakije, Zweden en Tsjechië. Tijdens de vergadering zou een erg grote meerderheid van de delegaties de geuite bezorgdheden gedeeld hebben, vooral wat betreft de schade die wolven aan de veestapels toebrengen. Dat schrijft Clarinval in zijn brief aan Maron.

De procedure schrijft voor dat het de ministers van Milieu zijn die beslissen over het vraag van de Commissie. De ministers van Landbouw hebben evenwel gevraagd over de zaak te worden geraadpleegd. Als het van Finland afhangt, wordt de beschermingstatus van nog andere carnivoren ook onderzocht of ze moeten worden aangepast.

Europese Commissie wil 'strikt beschermde' wolvenstatus veranderen naar 'beschermd'
Uitgelicht
De Europese Commissie stelt een aanpassing voor om de internationale beschermingsstatus van de wolf van 'strikt beschermd' naar 'beschermd' te brengen. Dit doet de Commissie o...
20 december 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek