ABS heeft begrip voor boerenprotesten: "Er moeten snel en duidelijke maatregelen komen"

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) toont begrip voor de nieuwe acties die landbouwers donderdag plannen. De landbouworganisatie hekelt dat er van de snelle ingrepen die de Vlaamse regering beloofde, nog maar weinig in huis is gekomen. "Het gevoel leeft dat de belangrijkste zaken lijken te verzanden in praatbarakken en (loze) beloftes", stelt ABS.

12 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 maart 2024 20:09
Lees meer over:
tractorprotestmaart23stikstof-slogans8

Midden februari bereikten de Vlaamse regering en de landbouworganisaties Boerenbond, ABS en Groene Kring een akkoord over maatregelen om tegemoet te komen aan een aantal eisen van de boeren. “Maar intussen is er nog niets omgezet in regelgeving die op het veld of in de stal gevoeld wordt", meent ABS.

ABS erkent dat voor een aantal maatregelen tijd nodig is, maar stelt amper vooruitgang vast in dossiers die volgens hen wel snel zouden moeten gaan. "De snelle hervorming van het sanctiebeleid van de Mestbank is er een maand na datum niet. Ook wat betreft het nieuwe mestactieplan (MAP7), is er nog niets gebeurd. Dit vreet aan de geloofwaardigheid van het gemaakte akkoord", luidt het. "Ook de vele terechte protesten tegen de manier waarop iets ingrijpends als natuurbeheersplannen worden gevestigd, veroorzaken verontwaardiging in de maatschappij, maar lijken bij de betrokken politici en administraties in dovemans oren te vallen."

"Getalm beu"

ABS vreest dat de urgentie verdwenen is bij de betrokken administraties en politici, en roept hen op om niet langer te talmen en maatregelen te implementeren. “Het is dan ook zeer logisch en bovenal te verwachten dat er een tweede golf boerenprotesten op gang aan het komen is”, zegt de landbouworganisatie die zijn leden zelf niet actief oproept om de straat op te gaan. Al groeit er bij ABS naar eigen zeggen ook onvrede over de gang van zaken. “De broodnodige signalen om de ontevredenheid van de boeren weg te nemen moeten van de administraties en de betrokken ministers komen, los van hun politieke of ideologische achtergrond. We moeten vooruit en elke vertraging is er één te veel. Het is overduidelijk: landbouwers en hun vertegenwoordigers zijn het getalm beu. Oplossingen zijn aangereikt aan de administraties en politici, en moeten nu snel en duidelijk geïmplementeerd worden. Indien dit niet gebeurt, dreigt Vlaanderen terug stil te vallen, wat volgens ons volstrekt onnodig is.”

Landbouwers zijn van plan om donderdag filterblokkades op te zetten aan de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent, zo bevestigde Farmers Defence Force Vlaanderen eerder.

Havenschepen dreigt met juridische actie tegen gepland boerenprotest: “tientallen miljoenen euro schade”
Uitgelicht
Landbouwers plannen donderdag een nieuwe protestactie in het Antwerpse havengebied en ook in Gent, Zeebrugge en Luik worden acties gepland. Dat blijkt uit de communicatie in d...
11 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek