Jachtverbod geldt enkel in nestgebied wolven

Om de overlast door everzwijnen te beperken, wordt geen algemeen jachtverbod ingesteld in het wolvengebied, zoals vorig jaar het geval was. Enkel in een straal van enkele honderden hectaren rond het nestgebied mag niet gejaagd worden.

5 mei 2021  – Laatst bijgewerkt om 5 mei 2021 14:03
Lees meer over:

Toen vorig jaar in maart bekend raakte dat wolvin Noëlla drachtig was, kondigde minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een jachtverbod af in het wolvengebied. Dat verbod liep tot eind augustus. Jagers wezen evenwel op de overlast die everzwijnen in omliggende (landbouw)gebieden veroorzaken.

Dit jaar wil de minister een andere jachtstrategie aanhouden, waarbij zowel de wolven beschermd worden als de everzwijnenproblematiek in toom gehouden wordt, meldt Het Belang van Limburg. Die strategie is ook uitwerkt in het wolven- en everzwijnenplan.

Het plan maakt gewag van drie grote rustgebieden in het kernleefgebied van de wolven, waar een permanent jachtverbod geldt. “Het gaat om stukken in Pijnven, Kamp van Beverlo en het schietterrein van Houthalen-Helchteren”, legt Koen Thijs van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) uit in de krant. “Het moet voorkomen dat wild richting schadegevoelige locaties wordt verjaagd, zoals landbouwakkers.” Thijs sluit niet uit dat een drukjacht in de winter bij uitzondering wel kan.

ANB kan de jacht tijdelijk verbieden op plaatsen waar een bijzondere voortplanting is, zoals nu het geval is met de wolvenwelpen. “Op enkele honderden hectaren rond het nest wordt er de komende tijd niet gejaagd. Dat moet rust bieden aan de roedel”, aldus Thijs. In het geval dat er zich toch een acuut probleem zou voordoen met everzwijnen, kan er altijd ingegrepen worden door de jacht toch toe te laten.

Hij geeft nog mee dat de lokale jachtgroep meteen akkoord ging met de opschorting van de jacht en haar volledige medewerking verleent. “Samen gaan we ook bepalen wanneer de opschorting opgeheven kan worden. In overleg en transparantie, zonder mensen buiten spel te zetten. Intussen blijven de jagers in hun gebied de aanwezigheid van zwijnen, wolven en andere dieren monitoren.”

Jan Loos van Welkom Wolf is niet opgezet met de nieuwe regeling. Volgens hem is enkel het nestgebied beschermen niet volgende. “De logica van de overheid klopt niet. Als er nu iets fout loopt met de welpen is dat volgens mij schuldig verzuim van de overheid.”

Aanvraag nieuwe subsidie voor preventieve maatregelen everzwijnschade kan nog tot eind mei

Initiatieven die bijdragen aan preventie van everzwijnschade kunnen in aanmerking komen voor een nieuwe projectsubsidie van ANB. De focus van de projectoproep ligt op samenwerkingsprojecten met een gemeenschappelijke aanpak.

“De verschillende actoren (landbouwsector, natuursector, jachtsector, overheden) moeten samenwerken bij de uitrol van de projecten en moeten een breed gedragen oplossing voorleggen voor samenleven met everzwijnen op lange termijn. Particulieren of individuele bedrijven komen niet in aanmerking voor een subsidie”, klinkt het bij ANB.

Enkele voorbeelden zijn onder meer de plaatsing van rasters aan de randen van een woonzone, wildroosters, de inrichting van natuur, alternatieven om preventief de everzwijnpopulatie te sturen, de plaatsing van waarschuwingsborden, etc. 

Meer info vind je op de website van het Agentschap Natuur en Bos.

Bron: Het Belang van Limburg / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek