Opnieuw wolf doodgereden in Limburg

Er is weer een wolf doodgereden, dat meldt vzw Welkom Wolf woensdag. De aanrijding van de mannelijke welp vond plaats op de Limburgse Noord-Zuidverbinding, een plek waar de dieren wel vaker de weg oversteken. Welkom Wolf roept op tot maatregelen om wilde dieren en andere weggebruikers te beschermen.

8 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 1 december 2023 9:43 Joris Rigo
Lees meer over:
Schermafbeelding 2023-11-08 142247

Limburgse welp

In Limburg, meer bepaald op de Noord-Zuidverbinding (N715) in Helchteren, werd woensdagochtend opnieuw een wolf doodgereden. “Het dier is een mannelijke welp van Noëlla en August uit de Limburgse roedel”, bevestigt Jan Loos van Welkom Wolf. “Het gaat om een welp van zes maanden die verder kerngezond was”, vervolgt hij. Het is al de vijftiende welp uit de Limburgse roedel die doodgereden wordt. Het nieuws van de aanrijding komt bij Loos niet als een donderslag bij heldere hemel want de plek van de aanrijding is een gekende oversteekplaats voor wolven. “Wij kregen eergisteren een melding van een vrachtwagenchauffeur die een bijna-aanrijding met drie wolven tegelijkertijd meldde. Wellicht gaat het over de moeder Noëlla en twee welpen die de weg overstaken op exact diezelfde plek.”

wolfdood

Snelheidsbeperking en controles

Alle gekende oversteekplaatsen werden door Welkom Wolf in kaart gebracht en overgedragen aan het Agentschap Wegen en Verkeer. “De plaats van de nieuwe aanrijding staat met stip op één. Op de lange termijn is er een ecoduct gepland in het kader van het project Noord-Zuid, maar dat zou nog minstens tien jaar duren”, legt de wolvenkenner uit. De oversteekplaats van de wolven afrasteren op de N715 is volgens Loos geen goede oplossing. “Deze plek is moeilijk te beveiligen met infrastructurele maatregelen zonder de logische looproutes van de wolven doorheen hun territorium te blokkeren. Alleen een afgedwongen snelheid met permanente controle kan hier op korte termijn soelaas bieden”, stelt Loos.

Ecorasters

Wat betreft de N74, het verlengde van de N715 waar de aanrijding gebeurde, komt er volgens Loos wel wat schot in de zaak. Op de Noord-Zuidverbinding van Hasselt naar Lommel worden in de loop van 2024 ecorasters geplaatst om te voorkomen dat wolven en ander wild de autosnelweg, waar een snelheid van 120 kilometer per uur geldt, kunnen oversteken. De dieren worden dan omgeleid via “verkeersluwe bruggen”, die zullen dienstdoen als “noodecoduct”. Op de N74 werden al drie wolven doodgereden maar ook andere wilde dieren zoals reeën, everzwijnen en vossen belanden volgens Loos regelmatig onder de autowielen. “En dat is evengoed een groot gevaar voor de weggebruikers”, besluit hij.

Gerechtelijke stappen

Eerder pleitte Welkom Wolf ook al voor een snelheidsverlaging op de oversteekplek van de wolven en ander wild op de N76, een andere Noord-Zuidverbinding meer oostelijk doorheen het wolventerritorium. De organisatie wacht nu op een beslissing van de Vlaamse overheid. “Komt die snelheidsverlaging er niet voor het einde van het jaar, dan stappen we samen met Landschap vzw naar de rechter. Uit een lijst van een 20-tal knelpunten hadden we gevraagd om er twee onmiddellijk op te lossen wegens topprioriteit én haalbaar. Eén daarvan kost geen cent, namelijk de snelheidsverlaging op de N76 en net daar wringt het schoentje. Er is politieke desinteresse om dit aan te pakken.”

dode koe aanval wolf_TV Limburg

Vee-aanvallen

In juli werd het alfamannetje August van de Limburgse wolvenroedel op de N76 in Oudsbergen doodgereden. Wolvin Noëlla stond toen voor de grote uitdaging om het nest met minstens zeven welpen alleen groot te brengen. Volgens Loos heeft de wolvin alsnog een goede taak volbracht. “We weten dat er zeker twee welpen zijn doodgereden en denken dat er nu nog minstens drie welpen van de Limburgse roedel in leven zijn. De jonge wolven hebben snel geleerd hun plan te trekken en kunnen nu al succesvol op knaagdieren jagen”, vertelt Loos.

De wolvenaanvallen op vee in Limburg zijn volgens Loos op dit moment nagenoeg nihil. “Je zou nu een piek op vee-aanvallen verwachten omdat de jongen meer vlees nodig hebben, maar dat is niet het geval. Noëlla jaagt momenteel vooral op wild. We weten bovendien dat vooral August de drijvende kracht was achter de vee-aanvallen in Limburg”, vertelt de wolvenexpert. Ook Emma, de dochter van de Limburgse roedel die zich in Antwerpen vestigde, is daar volgens Loos nog steeds discreet aanwezig. “Ook in het noorden van Antwerpen zijn quasi geen schadegevallen”, vertelt Loos.

Nochtans roept de wolvenexpert veehouders nogmaals op om in deze “rustige” periode wolvenrasters te plaatsen. “Nu de winterperiode nadert, start het zwerfseizoen en het is niet uitgesloten dat er zich binnenkort weer een mannetje gaat vestigen. Daardoor kunnen vee-aanvallen in de toekomst weer toenemen”, zegt Loos. Of we volgend jaar opnieuw een wolvennest zullen krijgen valt nog af te wachten. “In februari zullen we daarover meer weten want dan is het paartijd voor de wolven”, besluit de wolvenexpert.

Bron: Eigen berichtgeving / Welkom Wolf

Beeld: Welkom Wolf

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek