Wolven doodden vorig jaar bijna helft minder landbouwdieren

In 2023 konden in Vlaanderen 42 dossiers gelinkt worden aan dodelijke aanvallen op vee door wolven met in totaal 78 dode landbouwdieren. In 2022 waren dat nog 149 dieren. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Het is het tweede jaar op rij dat het aantal doodgebeten vee daalt.

8 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 januari 2024 15:20 Joris Rigo
Lees meer over:

Wolvenschade

Hoewel het aantal wolven in Vlaanderen fluctueert, is er ook een daling in het gemiddelde aantal schadegevallen per wolf. In 2019 waren er gemiddeld 1,5 wolven en doodden die 34 landbouwdieren per wolf. In 2022 doodde elke wolf in Vlaanderen gemiddeld 15,2 dieren en vorig jaar daalde dat tot 11,8. In een eerder verschenen VILT-artikel schreef Jan Loos van Welkom Wolf de dalende wolvenaanvallen op vee vorig jaar onder meer toe aan de gewijzigde Limburgse roedelstructuur.

In juli vorig jaar werd het Limburgse alfamannetje August doodgereden. Volgens Loos was de rekel de “drijvende kracht” achter de vee-aanvallen in Limburg. Het Wolf Fencing Team Belgium (WFTB) schrijft de verklaring van de daling niet enkel toe aan de dood van August. “De trend is al veel eerder ingezet. De meest aannemelijke verklaring voor de daling van de schade zijn de inspanningen van heel veel veehouders om hun omheiningen aan te passen, en de ondersteuning die daarvoor gegeven wordt”, zo stelt de organisatie. In de Noorderkempen in Antwerpen steeg het aantal wolvenaanvallen op vee nadat een mannetjeswolf zich in het leefgebied van wolvin Emma vestigde.

0

51 Aantal gedode dieren in 2019

0

109 Aantal gedode dieren in 2020

0

158 Aantal gedode dieren in 2021

0

149 Aantal gedode dieren in 2022

0

78 Aantal gedode dieren in 2023

Ondersteuning veehouders

Veehouders worden zo goed als volledig vergoed voor de materiaalkosten om omheiningen wolfwerend te maken via subsidies van de Vlaamse overheid. Vorig jaar dienden 225 veehouders een subsidieaanvraag in bij ANB, dat is ongeveer de helft meer (48%) dan in 2022. In totaal werden al 561 subsidies uitgekeerd. “Toch zijn we er nog lang niet”, klinkt het bij WFTB. “Er zijn nog ‘maar’ 561 subsidies uitgekeerd voor het wolfwerend maken van omheiningen en in de regio van de Limburgse wolvenroedel zijn er naar schatting minimaal 4.000 veehouders. Er valt dus nog heel wat werk te verzetten om schade te vermijden.”

“Tot nog toe werd volgens de gegevens op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos nog nauwelijks schade door wolven vastgesteld binnen goed geïnstalleerde wolfwerende omheiningen”, zo stelt WFTB. Dat bewijst volgens de organisatie dat de maatregelen goed werken om schade te voorkomen. “Maar een omheining wolfwerend maken, is geen garantie voor geen schade. Een regelmatige controle en onderhoud zijn cruciaal om de goede werking te behouden, want de ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel.”

Veehouders kunnen beroep doen op WFTB voor gratis ondersteuning met advies en uitvoering van de werken. Met steun van provincie Limburg en ANB ging vorig jaar een tweede en een derde adviseur fulltime aan de slag voor WFTB. Sinds de start in 2019 raadpleegden al 1.112 veehouders het Wolf Fencing Team. Nochtans daalt het aantal aanvragen voor ondersteuning. Waar dat er in 2021 en 2022 telkens rond de 400 waren, waren dat er vorig jaar slechts 223. Het Wolf Fencing Team roept veehouders dan ook op om zijn hulp in te roepen en niet te wachten tot een schadegeval in de buurt optreedt. “Beter voorkomen dan genezen”, klinkt het.

Vorig jaar werden door vrijwilligers van WFTB 41 omheiningen wolfwerend gemaakt. In totaal zo’n 23 kilometer aan omheining, dubbel zoveel als het jaar voordien (11km). “Met de nodige aanpassingen is samenleven met wolven mogelijk zonder er schade van te ondervinden en tegelijk te genieten van deze verrijking van onze natuur”, besluit WFTB.

Wolf Fencing Team vraagt Antwerpse veehouders omheining te verstevigen
Uitgelicht
Nu wolvin Emma een partner gevonden heeft en er mogelijk een nieuwe wolvenroedel aankomt, treffen veehouders maar beter hun voorbereidingen. Vrijwilligersorganisatie Wolf Fenc...
7 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek