Steeds meer aanvallen van wolven op vee in Noorderkempen

In de Noorderkempen is het aantal aanvallen op vee de laatste weken opgelopen tot een 35-tal gevallen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Jan Loos van Welkom Wolf roept de lokale veehouders op te investeren in wolfwerende maatregelen en pleit ervoor om de schutkring uit te breiden naar de Noorderkempen. Op deze manier kan ook grootvee beschermd worden.

13 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 december 2023 18:24
Lees meer over:
wolfwerende omheining_Wolf Fencing Team

Vorige week werd bekend dat wolvin Emma een nieuwe partner heeft gevonden. Maar ondertussen blijkt dat de partner van Emma geen goede invloed heeft op haar dieetkeuze. Het koppel beet in een korte tijd al tientallen schapen en een koe dood. De schrik zit er in de buurt in, zeker voor de toekomst. In februari is het namelijk paartijd voor de wolven, waarbij er mogelijk in april welpen geboren kunnen worden. “We hebben schrik voor de welpen, wat als ze de kinderen aanvallen?”, vraagt een buurtbewoonster zich af in Het Belang van Limburg. Volgens Loos heeft een wolf in Europa nog nooit een kind aangevallen en zal dat ook nooit gebeuren.

Limburgs scenario

Loos vreest dat de Noorderkempen de komende jaren af te rekenen krijgt met hetzelfde scenario waarmee Limburg de voorbije jaren af te rekenen kreeg. "In de Noorderkempen staan ze met de beschermende maatregelen nog nergens”, zegt Loos. “Mensen moeten beseffen dat die wolven niet meer weg gaan. In twee jaar tijd zijn er al zes wolven in die regio terecht gekomen en er komen er nog aan.”

Loos roept minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op om ook in de Noorderkempen een schutkring binnen de ruimere risicozone in te stellen. Momenteel valt de regio onder het “risicogebied voor wolven”. Dit betekent dat veehouders subsidies kunnen aanvragen om wolfwerende maatregelen te treffen. Die subsidies gelden wel enkel voor kleinvee, zoals schapen, alpaca's of kleine pony's. Voor grootvee is er momenteel geen subsidie omdat de Noorderkempen niet in het gebied van de schutkring ligt. De afbakening van een schutkring wordt om de zes maanden geëvalueerd door minister Demir. "Als er nog aanvallen komen op runderen of paarden en je dan nog een ministerieel besluit moet instellen en mensen moet overtuigen om kwetsbare dieren te beschermen, loop je hopeloos achter de feiten aan”, aldus Loos. “Niet elke koe of paard moet achter schrikdraad, maar wel kwetsbare dieren zoals veulens, kalveren, of zieke dieren."

Loos pleit ervoor dat de veehouders in en rond de Noorderkempen beginnen te investeren en gebruik maken van de subsidies voor wolfwerende maatregelen. “We moeten voorkomen dat we terecht komen in een scenario dat die wolven gaan leven van kleinvee", aldus Loos.

Wolf Fencing Team vraagt Antwerpse veehouders omheining te verstevigen
Uitgelicht
Nu wolvin Emma een partner gevonden heeft en er mogelijk een nieuwe wolvenroedel aankomt, treffen veehouders maar beter hun voorbereidingen. Vrijwilligersorganisatie Wolf Fenc...
7 december 2023 Lees meer

Bron: Belga / VRT NWS / Het Belang van Limburg

Beeld: Diemer Vercayie

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek