EU-lidstaten akkoord om bescherming van wolven te versoepelen
nieuwsDe lidstaten van de Europese Unie hebben woensdag het licht op groen gezet voor een versoepeling van de beschermingsstatus van wolven. Dat moet de bevoegde autoriteiten in de lidstaten meer flexibiliteit geven om de groeiende wolvenbestanden te beheren. Niet iedereen is tevreden over die versoepeling. Tegenstanders argumenteren dat de wolvenpopulatie in Europa nog steeds fragiel is.
Wolf beschermen nog steeds verplicht
Een gekwalificeerde meerderheid van de 27 lidstaten ging woensdag op diplomatiek niveau akkoord om de status te wijzigen van "strikt beschermd" naar gewoon "beschermd". Dat moet lokale autoriteiten meer armslag geven om de bestanden te managen. Momenteel is het doden of vangen van wolven enkel in strikt uitzonderlijke omstandigheden toegelaten. Een versoepeling moet het mogelijk maken om wolven sneller te verjagen of af te schieten. De jacht moet echter wel zorgvuldig worden gereguleerd door de lidstaten, die nog steeds verplicht zijn om de wolf te beschermen.
De EU moet het voorstel nu voorleggen aan het vast comité van het Verdrag van Bern over de instandhouding van wilde dieren- en plantensoorten. Dat comité zou volgens een woordvoerder van de Europese Commissie begin december bijeenkomen. Eenmaal dat internationale verdrag is aangepast, kan de EU vervolgens haar habitatrichtlijn aanpassen.
Veel discussie
Het afzwakken van de status van de wolf veroorzaakte voor de stemming veel discussie. Zo vrezen tegenstanders van de versoepeling dat na de wolf ook de status van bevers, otters en lynxen zal volgen. Ook EU-parlementslid voor Groen Sara Matthieu vreest het ergste. “De wolf staat aan de top van de voedselpiramide en levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Tegelijkertijd kan de wolf de verspreiding van besmettelijke ziekten zoals varkenspest voorkomen. Populaties blijven ontzettend fragiel.” Volgens haar is de biodiversiteit bestrijden niet de oplossing, wel moet er meer werk gemaakt worden van de ondersteuning voor landbouwers en meer bescherming van habitats en bossen.
Honderden middenveldorganisaties en dierenwelzijnsverenigingen argumenteerden vorige week nog in een statement dat niet is bewezen dat het afmaken van wolven het aantal aanvallen op het vee vermindert. De coalitie, met onder meer het WWF en het Europees Milieubureau (EBB), laakte een "onwetenschappelijk" en "politiek gemotiveerd" voorstel en hamert op preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van specifieke omheiningen.
De Europese landbouwerskoepel Copa-Cogeca reageert op zijn beurt tevreden dat de lidstaten hebben geluisterd naar de noden van landbouwers en plattelandsbewoners en de Europese wetgeving willen aanpassen aan de realiteit op het terrein. “De beslissing zal de Europese veehouders meer gemoedsrust brengen”, aldus de organisatie.
De wolvenpopulatie heeft zich de voorbije jaren dusdanig ontwikkeld dat dit besluit vanuit het oogpunt van natuurbehoud verantwoord is, en vanuit het oogpunt van de veehouders noodzakelijk
Ook Duitse groene milieuminister akkoord
Volgens diplomatieke bronnen stemden twee lidstaten tegen. Vier lidstaten, waaronder ook België, onthielden zich. De vereiste meerderheid werd onder meer geleverd door Duitsland, dat nochtans een groene milieuminister heeft. "De wolvenpopulatie heeft zich de voorbije jaren dusdanig ontwikkeld dat dit besluit vanuit het oogpunt van natuurbehoud verantwoord is, en vanuit het oogpunt van de veehouders noodzakelijk", zei Steffi Lemke, Duits minister voor Milieu en Natuur.
De Commissie had het voorstel in december op tafel gelegd op vraag van lokale autoriteiten, die aangaven dat de wolven een steeds groter gevaar vormen, onder meer voor vee. Hoewel de wolf tot de jaren ’60 zo goed als uitgestorven was in grote delen van Europa, zijn er de voorbije twee decennia steeds meer wolven bijgekomen en zijn hun leefgebieden over een steeds grotere oppervlakte verspreid. In heel Europa leven momenteel meer dan 20.000 wolven. Sinds 2011 komen er ook in België opnieuw wolven voor.

Bron: Belga / eigen verslaggeving
Beeld: Cees van Kempen - Welkom Wolf