Utrecht wil wolf neerschieten na bijtincident, tegen advies van experts in
nieuwsDe Nederlandse provincie Utrecht vraagt een vergunning om een 'probleemwolf' te doden in de Utrechtse heuvelrug. De afgelopen periode zijn er drie incidenten gebeurd met vermoedelijk hetzelfde dier op korte tijd. Een schietvergunning aanvragen wordt niet evident, want wolven zijn Europees beschermd. Wolvenexperts adviseren de provincie om het dier niet te doden, maar die raad wordt voorlopig niet gevolgd.
Utrecht roept inwoners en bezoekers in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug op om zeer voorzichtig te zijn. Het dringende advies is om niet met kleine kinderen deze bossen te bezoeken. Hoewel wolven doorgaans schuchter zijn en de confrontatie met mensen mijden, lijkt dat voor één dier in dit natuurgebied niet het geval. Midden juli gebeurde een bijtincident waarbij een jong meisje lichtgewond is geraakt. Begin juli werd een hond gebeten en meegenomen, vermoedelijk met de dood tot gevolg. Tot slot werd er recent een kind omvergelopen door een grote hondachtige. Er is een spoedanalyse van DNA aangevraagd om te bepalen of het inderdaad om dezelfde wolf gaat.
Utrecht heeft advies ingewonnen bij wolvenexperts, en neemt de nodige voorbereidingen om de Europees beschermde diersoort te schieten. “Ervan uitgaande dat het om een wolf ging, is er volgens wolvenexperts gedrag vertoond dat atypisch en verontrustend is”, motiveert de provincie in een persbericht.
Deskundigen oneens
Wat niet staat in het persbericht, is dat de wolvendeskundigen ingeschakeld door de provincie Utrecht een uitweg vragen zonder te doden. Dat meldt de Nederlandse publieke omroep NOS. Hoewel de deskundigen kort na de feiten adviseerden het dier te schieten, trekken ze die suggestie nu in. Liever opteren ze om de wolf een zender te geven en het dier te monitoren.
De provincie Utrecht reageert aan NOS dat de bestaande plannen niet worden aangepast. De vergunningsaanvraag tot afschot gaat dus onverminderd door. Of de provincie aan het einde van de rit gebruik zal maken van deze vergunning, is afwachten. Gezien "de ernst van de feiten" wil de provincie "voorbereid zijn", klinkt het in de Nederlandse media.
Schotvergunning krijgen zeer moeilijk
Koen Van Muylem van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek INBO vindt de feiten opmerkelijk. “Wat in Nederland gebeurt, zien we hier gelukkig niet”, zegt hij. “We hebben hier nog geen zulke confrontaties gehad met wolven. Maar een wolf die went aan mensen, dat is slecht nieuws.”
"Over de manier waarop dit incident nu wordt aangepakt, daarover kunnen we moeilijk oordelen", zegt Van Muylem. "Er worden veel opinies en ook veel fake news verspreid over de zaak. Het zal niet eenvoudig zijn om een schotvergunning aan te vragen omdat Europa zeer beschermend is voor de wolf. Ze staan dit slechts in zeer beperkte gevallen toe.”
Paintball
Of er ook niet-dodelijke methodes bestaan om het dier te temperen, is niet duidelijk. “Het dier vangen en ergens anders uitzetten heeft geen zin, want het gedrag blijft hetzelfde. Een oplossing die geopperd wordt, is het dier aanleren dat mensen slecht nieuws zijn. Een suggestie is om bijvoorbeeld met een paintballgeweer het dier te schieten. Zo leert de wolf om de mens te associëren met pijn. Maar of die aanpak werkt, dat is nog theorie, want het is nog niet geprobeerd in Vlaanderen en Nederland.”
Een suggestie is om bijvoorbeeld met een paintballgeweer het dier te schieten. Zo leert de wolf om de mens te associëren met pijn
Muylem betwijfelt of het veel zin zal hebben. “Niet als ze de situatie al te ver hebben laten komen. Een wolf die nog niet aan mensen gewend is, ziet de mens als een vijand en maakt dat die wegkomt. Hier lijkt dat niet meer het geval te zijn."
Loslopende honden
Naar aanleiding van het vorige incident sprak VILT met Jan Loos van Welkom Wolf. Voor hem lag het pijnpunt vooral bij hoe Nederland geen aanlijnverbod kent in haar natuurgebieden. Dat maakt dat loslopende honden er de lokale fauna verstoren. Ook hier lijkt dit een rol te spelen. Bij het laatste incident, waarbij een kind werd omvergelopen, had de wolf het eigenlijk op een loslopende hond gemunt. Dat bleek uit een gesprek tussen de experts en de betrokkenen, meldt NOS.
een loslopende hond in wolvengebied is om problemen vragen
Muylem bevestigt dat loslopende honden een risicofactor zijn in wolvengebied. “Een hond is voor een wolf een eventuele prooi", zegt hij. "Een wolf zal een hond niet aanvallen wanneer het dier zich in nabijheid van de mens bevindt. Maar een loslopende hond in wolvengebied, is om problemen vragen.” Dat de wolf zich richtte op de hond en niet op het kind, is ook de reden waarom de experts besloten hun advies tot schieten te herzien.
Wolf gespot?
Voor wie toch in contact komt met een wolf, heeft Muylem volgende tips: "Maak duidelijk dat je een mens bent. Maak lawaai, beweeg. Begin niet te lopen, maar stap rustig weg. En normaal gezien, zoals in Vlaanderen tot nu toe altijd is gebeurd, zal de wolf je misschien even nieuwsgierig aankijken, en zich dan uit zichzelf verwijderen."

Bron: Eigen berichtgeving