243 wolvenaanvallen op vee in Vlaanderen, schapen favoriete prooidier

Na een bijtincident bij een Nederlandse schapenboer, laait de wolvendiscussie weer helemaal op. Tot een rechtstreekse confrontatie tussen wolf en mens kwam het in ons land gelukkig nog nooit. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) telt al wel 243 bevestigde aanvallen van wolven op vee, waarbij schapen de favoriete prooi blijken te zijn. Bij zo goed als alle schadegevallen beschikte de veehouders niet over wolfwerende omheining of was de stroom op de omheining uitgeschakeld.  

11 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 juli 2023 11:47
Lees meer over:

234 wolvenaanvallen op vee 

Begin 2018 werd er voor het eerst in 100 jaar opnieuw een wolf (Naya) gesignaleerd op Vlaamse bodem. Gelijktijdig liepen de eerste schadedossiers voor vermeende wolvenaanvallen op vee binnen. In totaal telt ANB 312 schadedossiers, waarvan de wolf in 234 gevallen de dader blijkt te zijn.  

Bij andere incidenten ging het op een aanval van een hond of een vos, of stierf een dier aan een natuurlijke dood en werd het kadaver aangevreten door aaseters. Negen recente dossiers moeten nog worden onderzocht. Uit de lijst met schadegevallen van wolven blijkt dat schapen het favoriete prooidier zijn.  

Bij zo goed als alle cases, waarbij een wolf vee doodde of verwondde, was geen wolfwerende omheining aanwezig. Nochtans geeft de overheid subsidies voor een wolfwerende omheining in de risicozones.  

wolf.risico

1 miljoen subsidies voor wolfrasters 

Particuliere veehouders die hun schaapjes op het droge willen hebben, kunnen een subsidie aanvragen om hun omheining aan te passen. De weide dient wel in het risicogebied te liggen en de risicozone geldt voor bepaalde types vee, zoals schapen, alpaca’s, herten, pony’s en ezels. In een afgebakende ‘schutkring’ komen ook de houders van paarden en runderen in aanmerking, omdat daar ook al aanvallen op groter vee voorvielen. 

Volgens de gegevens van ANB vroegen al 493 particuliere veehouders een subsidie aan. In totaal spendeerde Vlaanderen al 1 miljoen aan subsidies voor wolfrasters. 90 procent van het gebruikte materiaal voor de omheining wordt terugbetaald aan de particulier en daarbovenop krijgt men een onderhoudsvergoeding van 4,5 euro per meter omheining. Dit jaar lopen er al 102 subsidiedossiers.  

Jachtvereniging Hubertus pleitte ervoor om de risicozone uit te breiden naar heel Vlaanderen, naar aanleiding van een aantal waarnemingen en incidenten in West-Vlaanderen vorige maand. Maar volgens experts is dat niet nodig, zegt het kabinet van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “We monitoren het risicogebied jaar na jaar en de huidige zone is het enige gebied waar wolven zich ook effectief permanent zouden kunnen vestigen”, zegt woordvoerder Andy Pieters. “Experts schatten dat wolven in de rest van Vlaanderen nooit zouden blijven. Het gaat dus om doorreizende wolven en het is voorlopig niet nodig om daar risicogebied van te maken.” 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek