Voor het eerst twee pony’s doodgebeten, Wolf Fencing Team voorspelt nog meer aanvallen

In de nacht van zondag op maandag zijn er in Meeuwen (Oudsbergen) twee pony’s doodgebeten, vermoedelijk door de wolven. Nadat er in de Limburgse gemeente eerder twee runderen werden gegrepen, is het nu de eerste dodelijke aanval op paarden. Het Wolf Fencing Team waarschuwt ondertussen voor een piek in het aantal aanvallen en roept zoveel mogelijk veehouders op om hun weiden ‘wolfproof’ te maken.

13 september 2021  – Laatste update 13 september 2021 18:33
Wolf in Limburg_02_ foto door Robby Scheelen

"De nieuwste welpen groeien snel en hebben steeds meer voedsel nodig, waardoor er dus meer gejaagd wordt. De piek aan wolvenaanvallen is nu al begonnen en zal alleen maar groeien. Onze ervaring met het vorige nest welpen is dat het rond deze periode snel kan gaan", zegt Dirk Hoogbergs, coördinator bij het Wolf Fencing Team.

In Meeuwen kunnen ze er van meespreken. “Afgelopen nacht zijn er twee pony’s doodgebeten”, zegt burgemeester Marco Goossens (CD&V), “We gaan de eigenaars als gemeentebestuur zo goed mogelijk ondersteunen waar mogelijk. De dierenarts is ook aanwezig om stalen te nemen om te kijken of het daadwerkelijk om de daden van een wolf gaat.”

Hongerige welpen

In Het Belang van Limburg doet het Wolf Fencing Team (WFT) een oproep naar alle houders van kleinvee om hun weiden te beveiligen. Nog maar 173 percelen werden met hulp van het Wolf Fencing Team uitgemaakt. Het WFT vermoedt daarom dat 90% van de weiden in Limburg nog onbeschermd zijn, al kan het natuurlijk ook dat de veehouders zelf de nodige stappen hebben genomen om hun dieren te beschermen. In de percelen van het Wolf Fencing Team geraakte de wolf alvast niet binnen, zegt Hoobergs: “Het bewijs dat een op een correcte manier geïnstalleerde stroomdraad werkt."

Een wolf wil zo min mogelijk inspanningen doen. Waarom zouden ze, met vijf hongerige welpen die op hen wachten, achter wild aangaan als er om bijna elke hoek wel een makkelijke hap klaarstaat?

Dirk - Hoobergs

“Een wolf wil zo min mogelijk inspanningen doen. Waarom zouden ze, met vijf hongerige welpen die op hen wachten, achter wild aangaan als er om bijna elke hoek wel een makkelijke hap klaarstaat?”, alsdus Hoobergs.

Geen draagvlak

In Meeuwen lijkt het draagvlak voor de wolf alvast verdwenen. Burgemeester Marco Goossens (CD&V): “Er zijn eerder al verschillende schapen en runderen gedood. We hebben de minister gevraagd om maatregelen te nemen. De dieren komen heel dichtbij. Mensen zijn ongerust en hebben schrik voor de daden en de impact van de wolf. We zijn het beu. Hier is geen draagvlak meer voor de wolf. We kunnen hier niet meer spreken over een schuwe wolf.”

Morgen komt het wolvenplatform samen om de situatie in Limburg te bespreken. Daarin is ook Paardenpunt, de koepelorganisatie van de paardenhouders, vertegenwoordigd. Bij het kabinet Demir willen ze niet vooruit lopen en spreken van een probleemwolf. “Dat zullen de experten moeten bepalen op basis van het wolvenprotocol, ze zijn ter plekke”, zegt woordvoerder Andy Pieters.

Hiaten in subsidiereglement

Landschap vzw, de natuurvereniging achter de campagne Welkom Wolf, zal er aandringen om niet alleen subsidies te geven voor wolfwerende omheiningen rond schapen en geiten maar ook voor kwetsbare paarden en runderen, en bij uitbreiding alle andere landbouw- en hobbydieren die redelijkerwijze ten prooi zouden kunnen vallen aan wolven zoals lama's, alpaca's, huisvarkens, gehouden damherten... Vandaag blijven deze dieren uitgesloten van de Vlaamse subsidieregeling die sinds het begin van deze zomer in voege is.

Anderzijds kan het volgens Herman Loos niet de bedoeling zijn om alle weilanden voor volwassen runderen en paarden 'wolfproof' te maken: "Dat is niet nodig omdat die dieren niet of nauwelijks voorkomen op het prooischema van de wolf, en het is ook niet wenselijk omdat op die manier migratie van andere dieren door het Vlaamse landschap zou bemoeilijkt worden. In Meeuwen vorige nacht ging het om kleine, gedrongen pony's."

Boerenbond-woordvoerster Vanessa Saenen vraagt dat er morgen op het wolvenoverleg oplossingen op tafel komen: "Het gaat hier om dieren die minder schuw zijn dan altijd wordt verteld en de dreiging is duidelijk ook breder dan kleinvee zoals schapen en geiten. Het afrasteren van het ganse wolvengebied is onrealistisch en onwenselijk. We krijgen veel ongeruste signalen van op het platteland; niet alleen van veehouders, maar ook van mensen die ongerust zijn over hun hobbydieren of die 's avonds niet meer alleen durven gaan wandelen."

Ook Paardenpunt Vlaanderen heeft ondertussen gereageerd: "Er is bij de paardenhouders geen draagvlak meer om de aanwezigheid van de wolf te blijven tolereren en wordt dringend gevraagd dat er maatregelen genomen worden. Met geld valt het verlies van een paard of pony niet zomaar te vergoeden. Voor vele eigenaars betekenen ze een belangrijk gegeven in hun leven. De emotionele waarde van hun lievelingsdier valt niet in geld uit te drukken. Wij vragen dringend structurele oplossingen om het door wolven veroorzaakt mensen- en dierenleed te stoppen."

Bron: Het Belang Van Limburg / Eigen berichtgeving

Beeld: Robby Scheelen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek