“Veehouders met onbeschermde schapen moeten dubbel bevreesd zijn”

Slecht nieuws voor de Limburgse wolvenroedel want dinsdag werd een oudere wolf doodgereden in Oudsbergen. Het gaat om August, het alfamannetje dat samen met Noëlla minstens zeven welpjes heeft. Omdat Noëlla nu alleen instaat voor het voeden van de welpjes, bestaat de kans dat ze vaker kiest voor gemakkelijke prooien. Volgens Jan Loos van Welkom Wolf moeten veehouders met onbeschermde schapen nu dubbel op hun dieren letten.  

26 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 27 juli 2023 17:33
Lees meer over:
wolf.august2

R.I.P August 

Via een tweet laat het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) weten dat er een oudere wolf werd doodgereden op de N76 in Oudsbergen. Omdat er slechts één oudere mannetjeswolf in het gebied leeft en het gebit overeenkomt met de leeftijd van August, was er al snel een sterk vermoeden dat het om August gaat. DNA-onderzoek heeft ondertussen uitsluitsel gegeven. 

“Voor de zeven welpjes is het overlijden van August dramatisch. De roedel beschikt dit jaar niet over ‘babysitters’, éénjarige wolven uit de vorige worp die nog deel uitmaken van de roedel. Noëlla staat er dus helemaal alleen voor om de zeven welpen te voeden”, klinkt het bij Welkom Wolf. 

De welpjes zijn nu drie maanden oud en zullen binnenkort elk drie tot vier kilo vlees per dag nodig hebben. Die grote hoeveelheid vlees kan de alleenstaande wolvin onmogelijk alleen aanslepen en de kleintjes kunnen nog lang niet voor zichzelf zorgen. “Op drie maanden kunnen de kleintjes met moeite zelf een muis vangen. Het ziet er dus echt niet goed uit”, concludeert Loos. 

Loos vreest dat slechts enkele welpjes zullen overleven. Veel hangt af van het jachtsucces van Noëlla. “Nu zal dat allemaal nog lukken maar naarmate de welpjes ouder worden, zullen ze meer vlees nodig hebben”, vertelt Loos. Welkom Wolf waarschuwt veehouders zonder wolfwerende omheining dat Noëlla er nu alleen voorstaat en ze vaker voor gemakkelijke prooien zal kiezen. Schapenhouders zonder aangepaste omheining zullen extra waakzaam moeten zijn.  

Toekomst van de Limburgse roedel 

Het staat buiten kijf dat de welpjes een onzekere periode tegemoet gaan. Toch is Loos nog hoopvol over de toekomst van de Limburgse roedel, zolang Noëlla in leven blijft. Volgens hem zullen er binnenkort nieuwe zwervers rondtrekken en daar zullen ook mannetjes bijzitten. Die zullen misschien Noëlla ontdekken en volgend jaar opnieuw voor welpjes zorgen.  

Volgens Loos is er een probleem met het Vlaamse wolvenbeleid of het gebrek daarvan. “Het beste wat we kunnen doen om de wolven te beschermen is naar de rechter stappen en de Vlaamse overheid laten veroordelen. Het huidig beleid vertrekt niet vanuit de wolf zelf maar is gericht op het blussen van brandjes en bedienen van doelgroepen: lokale besturen, landbouwers en paardenliefhebbers”, aldus Loos.  

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Natuurhulpcentrum

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek