Provincie en boer bouwen stuwdam in pionierproject Parkbos tegen droogte

Droogte is een probleem voor iedereen, maar niet in het minst voor landbouwbedrijven. Om de gevolgen van grote droogteperiodes in te perken, zijn in het Parkbos bij Gent twee stuwdammetjes aangelegd. Eén ervan werd aangelegd door Danny Heirbrant, wiens erf in Parkbos ligt. Dankzij een ingenieus systeem met een draaiende pijp, kan Heirbrant de grondwaterstand op zijn erf beter beheersen. 

3 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 juli 2023 16:32
Lees meer over:
stuwdam landbouwer heirbrant

Het Parkbos is een groenpool van 1.200 hectare groot, op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem. Uit de droogtestudie van de Stad Gent blijkt dat deze zone bijzonder kwetsbaar is voor droogte. Met steun van de hogere overheden bouwde landbouwer Danny Heirbrant een stuwdam met zandzakjes en pvc-buizen. Een tijdelijke constructie, waarvan de effecten de komende twee jaar worden bestudeerd. De constructie moet namelijk droogte tegengaan, maar mag ook geen wateroverlast in de hand helpen. 

Omdat het water wordt tegengehouden, kan het in de bodem trekken. Heirbrant draait een gebogen pvc-buis om te demonstreren hoe het werkt. “Via deze ‘elleboog’ kan ik de hoogte van het water afstellen”, zegt hij. “Bij hevige regenval, neem ik hem er gewoon af.”

meting waterpeil

Via een netwerk van peilbuizen wordt het waterpeil voortdurend geëvalueerd door KU Leuven, de bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur en de provincie. (foto rechts) Landbouwer Heirbrant krijgt ook data op maat over de vochttoestand van zijn veld. 

“We willen Gentse landbouwers weerbaar maken voor de impact van klimaatverandering”, zegt Gents landbouwschepen Tine Heyse (Groen). “Op Gents grondgebied hebben we op 1.500 hectare landbouwzone droogteschade aangetroffen tijdens de droogte van 2018.” 

Voorlopig staat er één stuwdam op het perceel van Heirbrant in de Krekelstraat, en één in het bosgebied van het Agentschap voor Natuur en Bos in De Pinte. Binnenkort komen er nog tien bij. Telkens gaat het om een tijdelijke constructie, die na een gunstige evaluatie kan worden vervangen door een definitieve dam. 

De initiatiefnemers zijn benieuwd naar de eerste resultaten. Daarvoor wordt het wachten op de regen.

landbouwer politici stuwdam parkbos gent

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek