Drinkwater moet terug naar waarde geschat worden: “We vervuilen en overgebruiken het”
nieuwsVorig jaar werd in Vlaanderen een totaal van 402 miljoen kubieke meter aan drinkwater door het distributienetwerk gepompt. 50 procent daarvan ging naar huishoudelijk gebruik, 33 procent naar niet-huishoudelijk gebruik en 13 procent liep weg door lekken in het waterleidingnetwerk. Sinds enkele jaren daalt het Vlaams verbruik van water lichtjes. “Toch moet water geherwaardeerd worden bij de bevolking”, stelt waterexpert Henk Ovink. “We beschouwen drinkwater als te vanzelfsprekend, nochtans geraken de zoetwatervoorraden op. We vervuilen het, overgebruiken het en de klimaatverandering versnelt de wateronzekerheid nog eens extra.”
De zoetwatervoorraad van de wereld geraakt op en moet opnieuw naar waarde geschat worden. “De waarde van zoetwater is immens”, legt waterexpert Henk Ovink in een Radio 1-interview uit. “Water is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid, maar ook voor de voedselproductie, energie, verstedelijking, het klimaat en biodiversiteit. Waterzekerheid is een drijvende factor achter een stabiele economie en een gezonde toekomst. We zijn ons veel te weinig bewust van de waarde van water. We nemen het te hard voor zeker aan dat het zomaar uit de kraan loopt. Terwijl de helft van de wereldbevolking dit helemaal niet vanzelfsprekend ervaart, bij hen is water een dagelijkse zorg van overleven.”
Waterzekerheid is een drijvende factor achter een stabiele economie en een gezonde toekomst

België ondervindt als 18de land wereldwijd het meeste waterstress
22 augustus 2023België is ook onderhevig aan de watercrisis die wereldwijd woedt, zo zou ons land net als veel woestijnlanden te kampen hebben met 'extreme waterstress'. “En het wordt er niet beter op, als we door doen zoals we bezig zijn”, aldus Ovink. “We vervuilen het, we overgebruiken het en we gaan niet goed om met ons landgebruik waardoor het water uit de natuur, bossen en uit de grond zeer snel verdampt. De opwarming van de aarde versnelt dit proces bovendien nog eens. Daarbovenop hebben we ook steeds extremere weersomstandigheden. Dit opgeteld maakt dat de wateronzekerheid steeds ernstiger wordt.”
Orvink stelt dat water hergewaardeerd moet worden bij de bevolking. "We moeten duurzamer omgaan met ons water en het echt waarderen want het is nodig voor onze economie, onze voedselzekerheid en onze gezondheid", besluit Orvink die in het interview ook nog meegeeft dat herwaarderen via technologie of met duurdere waterprijzen bewerkstelligd kan worden.
Drinkwaterverbruik Vlaanderen
Het drinkwaterverbruik in Vlaanderen stond vorig jaar op het laagste niveau in twintig jaar. Dat blijkt uit analyse door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Vorig jaar werd door de Vlaamse waterbedrijven 334,4 miljoen m³ drinkwater geleverd aan zowel aan huishoudelijke en niet-huishoudelijke afnemers. Deze laatste zijn bijvoorbeeld bedrijven en fabrieken. In Vlaanderen leverden de waterbedrijven 199,7 miljoen m³ drinkwater aan huishoudelijke en 134,7 miljoen m³ drinkwater aan niet-huishoudelijke afnemers.
Het verbruik is in 2023 licht gedaald ten opzichte van 2022. Deze dalende trend in huishoudelijk verbruik en niet-huishoudelijk verbruik zet zich voort sinds respectievelijk 2015 en 2020. Het huishoudelijk verbruik in 2023 omgerekend per inwoner per jaar komt neer op 29,5 m³ of 80,8 liter per dag, in 2013 was dit nog 90,4 liter per dag per persoon.
In Vlaanderen wordt drinkwater geproduceerd uit grondwater of oppervlaktewater. 47,4 procent van het drinkwater is afkomstig uit grondwater en 52,6 procent uit oppervlaktewater. De productie van oppervlaktewater, afkomstig uit onder meer rivieren en waterlopen, is in korte tijd aanzienlijk gedaald: van 201,5 miljoen m³ water in 2021 naar 184,4 miljoen m³ in 2023.
Vorig jaar ging ook opnieuw 52,4 miljoen m³ drinkwater verloren door lekken in de waterleidingen. Dat is 13 procent van de totale input in het distributiesysteem. In vergelijking met 2019 is dit een reductie, toen verloren de Vlaamse drinkwaterbedrijven nog 69,1 miljoen m³ drinkwater.

Bron: Radio 1 / VMM