header.home link

Natte oktobermaand deed grondwaterniveaus in Vlaanderen deugd

10 november 2021

De grondwaterstanden in Vlaanderen staan na een natte maand oktober bijna overal op een normaal of hoog niveau. Slechts in 8 procent van de meetplaatsen staat het grondwater laag. Een jaar geleden was dat 68 procent. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Lees meer over:

Het is normaal dat de grondwaterstanden stijgen tijdens het hydrologische winterseizoen, dat loopt van oktober tot maart. Maar afgelopen maand was de natste oktobermaand in België sinds 1998, zo meldde het KMI. Bovendien was er minder verdamping omdat het groeiseizoen ten einde liep.

De combinatie van die factoren betekende ook goed nieuws voor de grondwaterstanden in Vlaanderen: in meer dan drie kwart van de meetplaatsen stegen de zogenoemde freatische grondwaterstanden. Begin november vertoont 46 procent van de meetplaatsen een normale grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Een even groot percentage vertoont een hoge grondwaterstand.

Dat betekent dus dat in 92 procent van die meetpunten het grondwater nu op een normaal tot hoog niveau staat. In september was dat nog maar 83 procent. In vergelijking met november 2020 is het verschil bijzonder groot: toen werd bij 68 procent van de meetpunten een lage grondwaterstand opgemeten, vandaag is dat slechts bij 8 procent van de meetpunten.

grondwaterstanden november 2021

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek