Hoge grondwaterstanden door zeer natte oktobermaand

Ondanks een droog begin van oktober viel er in de rest van de maand veel regen, wat de grondwaterstanden verder heeft doen stijgen. In 94 procent van de meetplaatsen registreerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) intussen normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar.

8 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 8 november 2023 15:19
Lees meer over:
bomen water herfst

Oktober was een warme en natte maand. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) noteerde afgelopen maand in Ukkel 87,2 mm neerslag, dit is 129 procent van de normale waarde van 67,8 mm voor een oktobermaand. Hierdoor zien we de afgelopen maand in het algemeen een verdere evolutie richting hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Slechts zes procent van de meetpunten vertoonde een lage tot zeer lage grondwaterstand voor deze periode van het jaar, zeker in vergelijking met een jaar eerder. In 2022 vertoonde 70 procent van de meetpunten een lage tot zeer lage grondwatersituatie. De huidige situatie kan het best vergeleken worden met de situatie na de uiterst natte zomer van 2021.

grondwaterstand

De provincie Antwerpen en het bekken van de Brugse Polders tekenden zich als natste regio’s af, daar viel tot het dubbele van de normale hoeveelheid neerslag. Het zuiden van de bekkens van de Dijle en de Demer toonde zich als droogste regio.

De veertiendaagse gemiddelde debieten op de onbevaarbare waterlopen zijn ten opzichte van een maand voordien sterk gestegen. Op 5 november mat de VMM op 15 procent van de meetplaatsen normale waarden. Op 85 procent werden hoge (24 procent) tot zeer hoge debieten (61 procent) gemeten.  Met de voorspelde neerslaghoeveelheden zijn de komende dagen niet-kritieke overstromingen mogelijk langs onbevaarbare waterlopen. “De komende dagen kunnen op verschillende plaatsen in Vlaanderen waakpeilen op de onbevaarbare waterlopen overschreden worden, extra waakzaamheid is geboden in Zuid-West-Vlaanderen”, aldus VMM. Kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen worden er de komende dagen echter niet verwacht.

Waterbufferende maatregelen bewijzen hun nut
Uitgelicht
Tot begin deze week waren de gevolgen van de droogte zichtbaar: beken en grachten vielen droog en vegetatie had steeds meer te maken met droogtestress. Het was van midden mei...
21 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek