Kempense landbouwers experimenteren met subirrigatie om waterbuffer op peil te houden
nieuwsDe provincie Antwerpen heeft samen met enkele Kempense gemeentebesturen en landbouwersorganisatie Boerennatuur Vlaanderen een project op poten gezet om te experimenteren rond efficiënt waterbeheer. Op het akkerbouwbedrijf Kruisberghoeve zijn ze alvast volop in de weer met de aanleg van een subirrigatiesysteem die water dichtbij de wortels van gewassen leidt en zo de bodem infiltreert. “Op landbouwpercelen met subirrigatie gaat geen druppel kostbaar water verloren en dat is een goede zaak”, luidt het.
Landbouwers Paul en Stéphane de Cartier van de Kruisberghoeve in Arendonk willen hun watervoorraden beter beschermen tegen droogte door op drie percelen te werken met subirrigatie. Dit is een irrigatietechniek die gebruik maakt van een buizensysteem met gaten in, onder meer ter hoogte van de wortels van gewassen, waardoor het water rechtstreeks geleid wordt naar waar het nodig is. Dit resulteert in minder water dat verloren gaat en een optimale infiltratie in de bodem. Op deze manier kunnen de deelnemende landbouwers het water dat zeer schaars is in droge zomers, efficiënt inzetten.
In Arendonk tekenen landbouw, natuur en water het open landschap. De lokale land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met uitdagingen zoals kurkdroge zomers en overvloedige regenval die de waterhuishouding onder druk zetten. Een alternatieve oplossing zoals subirrigatie is er welkom. “We zijn als jonge landbouwers steeds op zoek naar duurzame technieken voor onze bedrijfsvoering. Daarom zijn we ook bezig met het aanleggen van een grote waterbuffer”, legt Stéphane de Cartier uit. “Deze buffer zal in de winter het regenwater afkomstig van de daken en erfverharding opvangen om het in de zomer te gebruiken voor onze gewassen.” Stéphane zal via de subirrigatie nu zelf gecontroleerd de ondergrond kunnen vernatten, verduidelijkt Koen Verellen, projectmedewerker van Boerennatuur Vlaanderen. "De productie wint er bovendien ook bij want tijdens het groeiseizoen kan er meer water vanuit de ondergrond opstijgen naar de wortels van de gewassen.”
Gebiedsgerichte aanpak
Hoe een landbouwbedrijf duurzaam kan omgaan met watervoorraden, vraagt steeds meer maatwerk. Dat weet ook Kathleen Helsen, gedeputeerde Landbouw. “We zetten binnen dit project sterk in op het informeren en begeleiden van land- en tuinbouwers, door te kijken naar de meest passende maatregelen rond water, bodem en biodiversiteit voor het bedrijf.” De Cartier heeft de ambitie om op termijn een klimaatneutraal bedrijf te worden. “Dat is geen sinecure, daarom zijn we alvast blij dat we via dit project weer een stapje dichter bij ons objectief komen.”

Bron: Belga / Eigen berichtgeving
Beeld: Koen Faseur