Nitraatresidu's gemeten door Inagro behoren tot laagste van afgelopen jaren
nieuwsIn het labo van Inagro werd een gemiddelde van 64 kilo nitraat per hectare gemeten. Dat is vergelijkbaar met 2023 en aanzienlijk lager dan de voorgaande jaren. “Dit zijn geen cijfers voor heel Vlaanderen, maar enkel voor ons labo”, waarschuwt Inagro. “Het gemiddelde cijfer kan dus zeker nog afwijken, maar de trend die wij zien, zal ook in de rest van Vlaanderen te zien zijn.”
In Vlaanderen zijn acht labo’s erkend om nitraatresidu’s in bodemstalen te analyseren. Het labo van Inagro is daar één van. Het analyseert bodemstalen uit West- en Oost-Vlaanderen en Limburg en zeker in West-Vlaanderen is het Inagro-labo één van de grotere. “Sinds vorige week zijn alle nitraatresdu’s geanalyseerd”, zegt Anneline Brouckaert, adviseur bodem en bemesting bij Inagro. “De cijfers die we meegeven, gelden dus enkel voor de door ons geanalyseerde stalen. Wij spreken niet voor heel Vlaanderen.”
De campagne voor het meten van nitraatresidu’s loopt van 1 oktober tot 15 november. Het gemiddelde voor die periode en over alle teelten bedraagt 64 kilo nitraat per hectare. Een jaar eerder was dat nog 61 kilo per hectare, maar in 2022 ging het om nog bijna 100 kilo nitraat per hectare. Volgens Inagro is dat goede resultaat te verklaren door de goede groei van de gewassen op het veld. “Ook al begon het teeltseizoen van 2024 laat door het natte voorjaar, de meeste gewassen groeiden wel goed door het vochtige weer. En een goede groei zorgt voor een goede stikstofopname waardoor een minimum aan nitraten uitspoelt of achterblijft in de bodem”, klinkt het.
Verschillen tussen gewassen
Toch zijn er verschillen waar te nemen tussen teeltgroepen. Hoewel het groeiseizoen voor aardappelen dit jaar duidelijk korter was, is het gemiddelde nitraatresidu met 105 kilo nitraat per hectare lager dan voorgaande jaren. Enkel teeltseizoen 2023 scoorde beter met 89 kilo per hectare. Bij maïs was het nitraatresidu opvallend laag. Met 33 kilo nitraat per hectare lag het op het laagste niveau sinds 2020 en dat terwijl de maïs pas laat werd gezaaid.
Zoals elk jaar scoren bieten, granen en grasland goed qua nitraatresidu en bij de vollegrondsgroenten is ook een verbetering met het verleden te zien. Bloemkool en wortelen hebben beiden een gemiddeld nitraatresidu van 66 kilo nitraat per hectare. Voor bonen gaat het om gemiddeld 98 kilo nitraat per hectare. Daarmee is het resultaat beter dan de voorgaande jaren, maar toch ligt het nog steeds boven de eerste drempelwaarde. Prei heeft een duidelijk hoger nitraatresidu dan vorig jaar en ligt dan ook boven de eerste drempelwaarde.
Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: VLM