Ferm wil meer ‘Waterwinners’

Ferm lanceert de campagne Waterwinners. “Vlaanderen wordt steeds droger, onze grondwatervoorraad slinkt en het klimaat verandert snel”, klinkt het. “Om voldoende water voor de toekomst te bewaren, vangen we samen zoveel mogelijk regenwater op. Doe mee en laat ook water groeien in je tuin, elke druppel water telt.”

9 juni 2021  – Laatst bijgewerkt om 9 juni 2021 18:17
Lees meer over:
waterwinnaars-Ferm

Vrouwennetwerk Ferm maakt zich zorgen om water. “Vlaanderen lijdt onder permanente waterstress”, klinkt het . “De watervoorraad slinkt en er is stilaan onvoldoende om onze (grote) waterbehoefte te lessen. Zeker nu door klimaatverandering periodes van grote droogte en hitte elkaar opvolgen.”

Er valt nochtans genoeg water uit de lucht, maar we vangen het niet goed op. Door de sterk toegenomen verharding van onze bodem en de focus op het zo snel mogelijk afvoeren van regenwater daalde de grondwatervoorraad. “Zonde om dat kostbare goedje zomaar weg te laten lopen via de riool naar de zee”, vinden ze bij Ferm. “Tijd dus om een tandje bij te steken. We kunnen vele druppels bijdragen door meer hemelwater op te vangen en minder water te verspillen.”

Bij de campagne 'Waterwinners' geeft Ferm enkele tips over regenwater en manieren om het op te vangen. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van waterdoorlatende materialen voor je terras, regentonnen plaatsen en je gras, planten en bloemen laten groeien. "Een tuin met minder tegels en meer weerbaar groen kan beter tegen de droogte en de hitte en kost geen water", zegt directeur Monique De Dobbeleer. Ferm heeft ook een affiche ontworpen met de slagzin 'Hier groeit water', die mensen bij hun thuis kunnen ophangen. Zo kunnen mensen laten weten dat ze een 'Waterwinner' zijn en deelnemen aan de actie.

Natte maand mei doet grondwaterstanden stijgen

Door de natte en koude maand mei zijn de grondwaterstanden op drie kwart van de 153 meetplaatsen in Vlaanderen normaal tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. De debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn ten opzichte van begin mei op de meeste plaatsen tot wel 200 procent gestegen. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VLM).

“De maand mei verliep vooral in het centrum van Vlaanderen natter dan normaal”, klinkt het bij VLM. “In het uiterste westen en het oosten viel wat minder neerslag, namelijk rond de normale hoeveelheid of iets minder. De neerslagtotalen voor de hele maand in het Vlaamse pluviometernetwerk varieerden tussen 45,36 en 127,6 millimeter, met een gemiddelde van 80,11 mm. Dat is een stuk boven de normale waarde in Ukkel, namelijk 59,7 mm.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Ferm

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek