Landbouw investeerde afgelopen jaren fors meer in waterbesparing en -opslag

Sinds 2018 hebben de Vlaamse land- en tuinbouwers fors meer geïnvesteerd in wateropslag of waterbesparing dan in de jaren voordien. In totaal werd in de droogtejaren 2018 tot 2020 voor ruim 71,7 miljoen euro investeringen in waterkwantiteit gerealiseerd. In vergelijking met de periode van 2015 tot 2017 toen het om 40,1 miljoen euro ging, betekent dat een stijging van bijna 80 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Departement Landbouw en Visserij.

10 mei 2022  – Laatste update 11 mei 2022 11:52
Lees meer over:

Grondwaterpeil vergelijkbaar met situatie mei 2020

Waar er deze winter nog positieve berichten kwamen over de stand van het grondwater in Vlaanderen, is de teneur na de twee droge maanden maart en april al helemaal omgeslagen. “In twee op de drie meetplaatsen staat het grondwater nu laag tot zeer laag, waar dat een maand geleden nog de helft was”, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). “Maar de toestand is wel minder dramatisch dan sommigen de voorbije dagen beweerden.”

De toestand vandaag is vergelijkbaar met die van mei 2020, klinkt het bij VMM. “Het grote voordeel is dat we nu beter voorbereid op droogte dan twee jaar geleden. Zo hebben de waterbedrijven plannen voor de leveringszekerheid en kunnen ze een langere periode van droogte overbruggen, en er werd werk gemaakt van een afwegingskader om maatregelen af te stemmen”, klinkt het.

“Droogte lijkt aan te houden, grondwaterpeil komt in gevaar”
Uitgelicht
De droogte van de afgelopen weken lijkt aan te houden. Het KMI verwacht de komende tien dagen geen of nauwelijks neerslag. “Hierdoor kan het grondwaterpeil snel zakken tot een...
4 mei 2022 Lees meer

Sinds droogte in 2018 fors meer investeringen

Bovendien hebben ook de land- en tuinbouwers heel wat inspanningen gedaan om zelf water te capteren of te besparen. In 2021 werden 696 investeringsaanvragen goedgekeurd door het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Het gaat om een totaal investeringsbedrag van 22,7 miljoen euro. Investeringen in waterbesparing en -opslag kunnen rekenen op 30 procent steun van VLIF (40% als het gaat om jonge landbouwers), goed voor een totaal steunbedrag van 8,5 miljoen euro.

Daarmee liggen de investeringen in 2021 min of meer in lijn met de drie voorgaande jaren 2018, 2019 en 2020. Dat zijn ook de jaren waarin de land- en tuinbouwsector getroffen werd door de droogte en de hitte. Tijdens die periode werden jaarlijks gemiddeld 837 aanvragen geselecteerd door VLIF, goed voor een totaalbedrag van 23,9 miljoen euro en een steunbedrag van 7,2 miljoen euro.

Dat is fors meer dan de vorige driejarige periode van 2015 tot 2017. Toen ging het om 595 goedgekeurde aanvragen. Het totale investeringsbedrag van de land- en tuinbouwers bedroeg 13,6 miljoen euro waarvan ze 4,1 miljoen kregen terugbetaald van de Vlaamse overheid. Voor de volledige periode ligt het totale investeringsbedrag op 40,1 miljoen euro.

“Sinds de droogte van 2018 en 2019 zijn niet alleen het aantal investeringen in waterkwantiteit beduidend gestegen, ook de geselecteerde bedragen gingen de hoogte in. Voor 2020 en 2021 blijft het aantal investeringen rond waterbesparing en -opslag op een hoog niveau. Steeds meer landbouwers zetten zo de stap om nog duurzamer te produceren en mee te werken aan de klimaatdoelstellingen”, aldus Bart Merckaert van het Departement Landbouw en Visserij.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek