header.home link

Wereldwaterdag in teken van ontharding

21 maart 2022

Naar aanleiding van Wereldwaterdag op 22 maart organiseert de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) opnieuw de Vlaamse Waterdagen met tal van activiteiten. Sierteelt- en groenfederatie AVBS lanceert de onthardingscampagne “Tegen naar Egel” waarmee ze het belang van een goed waterbeleid wil onderstrepen.  

Lees meer over:
water-beek-veld-nattenatuur-1280

VMM biedt een platform aan alle partners aan om hun waterengagement in de kijker te zetten met de Vlaamse Waterdagen. “Negen dagen lang kan je overal in Vlaanderen ontdekken hoe we aan water werken", zegt Katrien Smet van VMM. In totaal zijn een zestigtal partners betrokken.

Het doel van Wereldwaterdag - en van de Vlaamse Waterdagen - is het belang van water voor de samenleving te benadrukken. "De voorbije jaren is voor velen duidelijker dan ooit geworden hoe waardevol water is", stelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. "In periodes van droogte is het een schaars goed waar we naar smachten, in periodes van extreme waterval beseffen we dan weer als geen ander dat we er ruimte voor moeten maken."

De volledige kalender met alle activiteiten is te raadplegen op www.waterdagen.be/evenementen. Er zijn ook verschillende digitale activiteiten die van thuis te volgen zijn.

AVBS focust op ontharding

AVBS, de sierteelt- en groenfederatie van Boerenbond en Landelijke Gilden, lanceert in het kader van Wereldwaterdag de campagne “Van Tegel tot Egel”. “Het is essentieel dat iedereen een bijdrage levert om grote waterproblematieken structureel aan te pakken”, vertelt AVBS-secretaris Miet Poppe.

Met de campagne, waarvoor AVBS kunstenaar Herr Seele wist te strikken, willen de federatie optimaal inzetten op openbare besturen om een voortrekkersrol te spelen in het maximaal ontharden van de omgeving.

Onder andere steden en gemeenten als Oostende, Wichelen, Bocholt, Lummen, Maaseik, Bever, Westerlo en Izegem nemen deel. “In totaal toonden al een 25-tal steden en gemeenten hun belangstelling voor onze campagne”, aldus Poppe. “We hopen dat er nog velen dat voorbeeld volgen en zo bijdragen aan een betere waterhuishouding in Vlaanderen.”

wereldwaterdag-vantegeltotegel-avbs

Eén van de deelnemende gemeenten is het West-Vlaamse Avelgem. Tom Beunens, schepen van Ruimtelijke Ordening en Openbare Werken, geeft aan dat ontharden een thema is dat zijn gemeentebestuur zeer nauw aan het hart ligt. “In 2019 hebben we onthardingsdoelstellingen expliciet opgenomen in ons meerjarenplan 2020-2025. Acties die genomen worden zijn bijvoorbeeld het ontharden van oude parkings en deze vergroenen. Er worden ook geen woonuitbreidingsgebieden aangesneden in de open ruimte. Tenslotte is een verkavelingsvergunning afgeleverd voor centrum Avelgem die vanaf 2024 zo’n 5.000 m² verharding zal doen verdwijnen ten gunste van groen.”

Meer info op https://vantegelnaaregel.be/

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek