900.000 euro vrijgemaakt voor klimaatrobuuste maatregelen in vallei Kleine Nete

De Vlaamse overheid maakt vanuit het Blue Deal-budget 900.000 euro vrij voor het project Beek.boer.bodem in de vallei van de Kleine Nete. Het project is gericht op een duurzaam water- en bodembeheer door landbouwers om zo de vallei droogterobuust te maken. Subsidies kunnen aangewend worden voor bijvoorbeeld de aanleg van stuwen, het verwerken van houtsnippers in de grond en het toepassen van andere teelten. Boeren krijgen professionele begeleiding bij het selecteren van gepaste maatregelen.

25 januari 2022  – Laatste update 25 januari 2022 22:44
Lees meer over:

Beek.boer.bodem startte enkele jaren geleden in het afstroomgebied van de Aa in Herentals, Kasterlee, Lille en Vorselaar. Wegens succesvolle resultaten werd vorig jaar besloten het gebied uit te breiden tot de vallei van de Kleine Nete, waar onder meer de gemeente Ranst, Nijlen, Zandhoven, Grobbendonk, Vorselaar, Herentals en Olen onder vallen.

Met de middelen - toegekend binnen de projectoproep Water-Land-Schap 2.0 van de Vlaamse overheid – is nu geld beschikbaar om klimaatrobuuste maatregelen te nemen door natuurbeheerders en landbouwers. Denk hierbij aan het aanleggen van infrastructuur zoals stuwen of aanpassingen aan de drainage van velden, waarmee het water ter plaatse wordt opgehouden en het de kans krijgt om langzaam in de bodem te sijpelen. Op die manier vult de grondwatervoorraad aan en is er een reserve tijdens droogteperiodes.

Houtsnippers en aangepast teelten

Daarnaast heeft het programma ook andere droogtemaatregelen op het menu staan, zoals aangepaste gewassen en wisselteelten en maatregelen die het sponseffect van de bodem vergroten, zoals houtsnippers verwerken in de grond.

De financiële middelen maken het ook mogelijk voor coördinator provincie Antwerpen om samen met lokale besturen en partners een gebiedsprogramma uit te werken dat nog meer maatregelen op het terrein brengt. Land- en tuinbouwers kiezen vervolgens de best passende maatregelen voor hun gronden.

“We zetten sterk in op het informeren en begeleiden van onder meer landbouwers zodat zij de voor de best passende maatregelen kunnen kiezen. Met een sterk partnerschap gaan we deze uitdaging aan”, vertelt gedeputeerde van de provincie Antwerpen Jan De Haes. “Dat doen we onder meer met demodagen, workshops en infosessies tot en met persoonlijke begeleiding en advies op maat door onder andere Hooibeekhoeve.”

Bossen mee in het project

Met de goedgekeurde projectaanvraag wil Beek.boer.bodem naast landbouwgrond ook de bosbodems meenemen in het bodembeheer. De gebiedscoalitie werkt onder meer aan strategie om de verzuurde bosbodems aan te pakken. In de vaak aangeplante naaldbossen sijpelt water moeilijk tot in de zanderige Kempense bodem. Jan De Haes licht de plannen toe: “Door stapsgewijs voor meer loofbomen te zorgen, kan de waterinsijpeling verbeteren. Dankzij doordacht geplaatste stuwtjes worden bossen dan weer niet langer onnodig ontwaterd.” Met deze en andere maatregelen kan de grondwatervoorraad voor bossen in de regio mettertijd aangroeien.

Landbouwers in de vallei van de Kleine Nete leren klimaatrobuust boeren
Uitgelicht
Onder de coördinatie van de provincie Antwerpen startte enkele jaren geleden het project beek.boer.bodem in vier gemeentes in de Aa-vallei. Wegens succes wordt dit project, da...
18 oktober 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek