Meerderheid wil MAP7 volgende week laten goedkeuren in Vlaams parlement

nieuws

Meerderheidspartijen N-VA, cd&v en Vooruit hebben een voorstel van decreet klaar voor een nieuw mestactieplan, het zevende intussen al. Dat willen ze volgende week tijdens de laatste plenaire zitting in het Vlaams parlement al laten goedkeuren, maar de oppositie is er niet over te spreken dat dit gebeurt zonder een grondig debat in de Commissie Landbouw. Landbouworganisaties ABS en Boerenbond zijn tevreden dat het decreet er eindelijk aankomt en dat het gebaseerd is op de fundamenten van het akkoord dat de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties al in maart 2023 bereikten.

11 december 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:

Processie van Echternach

Europa dringt bij Vlaanderen al langer aan om maatregelen te nemen tegen slechte waterkwaliteit en met name de nitraatverontreiniging door de landbouw. Afgelopen zomer nog daagde de Europese Commissie België voor het Europees Hof van Justitie omdat Vlaanderen onvoldoende maatregelen heeft genomen tegen nitraatverontreiniging. Het huidige plan, MAP6, liep al eind 2022 af, maar een nieuw plan is bijna twee jaar later nog steeds niet in voege.

Nadat toenmalig Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in oktober 2022 een voorontwerp op tafel legde van een nieuw mestdecreet, kwamen daar heel wat verontwaardigde reacties op. Demir moest op haar stappen terugkeren en gaf de opdracht aan de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties om samen een voorstel uit te werken. Een viertal maanden nadat de organisaties aan de slag gingen, bereikten ze half maart 2023 een naar eigen zeggen “historisch akkoord”.

De uitvoering ervan liet echter op zich wachten. Tot eind november 2023 het nieuws kwam dat de natuur- en milieuorganisaties de onderhandelingstafel hadden verlaten omdat er geen akkoord kon bereikt worden over nulbemesting in VEN-gebied. (Vlaams Ecologisch Netwerk, red.). Bij het akkoord van maart was afgesproken dat dit zou geregeld worden in het stikstofplan dat toen nog in opmaak was, maar in het uiteindelijke decreet was er niets opgenomen over die nulbemesting in VEN-gebied. Daarop eisten de natuur- en milieuorganisaties dat het alsnog zou opgenomen worden in MAP7, maar dat weigerden de landbouworganisaties.

Toch stelde Demir dat ze het akkoord zoals het in maart 2023 was afgeklopt, zou laten doorrekenen in functie van de verplichte opmaak van een milieueffectenrapportage (MER) en een passende beoordeling. “Dit zijn twee vormvereisten vooraleer kan worden overgegaan tot de stemming van een nieuw mestdecreet”, zei ze daar toen over. Hoewel die twee rapporten er nog steeds niet zijn, wil haar opvolger minister Brouns snel doorpakken zodat het nieuwe bemestingsseizoen in het voorjaar van 2025 kan ingaan met nieuwe MAP7-regels.

Het voorstel van decreet werd afgelopen dinsdag ingediend in het Vlaams parlement op voorstel van Bart Dochy (cd&v), Arnout Coel (N-VA), Kris Verduyckt (Vooruit), Andy Pieters (N-VA), Jurgen Callaerts (N-VA), Maxim Veys (Vooruit) en Stijn De Roo (cd&v). De meerderheidspartijen willen het decreet laten stemmen in de laatste plenaire zitting van dit jaar die doorgaat op 18 december. Volgens hen is het "dringend noodzakelijk" om de bijsturingen aan het mestdecreet goed te keuren.

Belangrijkste principes

Het voorstel dat is ingediend, is grotendeels gebaseerd op het princiepsakkoord van maart 2023. Het gaat dan onder meer om bufferzones langs waterlopen, lagere bemestingsnormen, minder gebruik van dierlijke mest door een daling van de varkensstapel en het verhogen van het aandeel niet-nitraatgevoelige teelten. 

Wat de veelbesproken nulbemesting in VEN-gebied betreft, is er een compromisvoorstel. Er komt geen algemene nulbemesting in VEN-gebied, maar landbouwers die vrijwillig niet bemesten in die gebieden, zouden een vergoeding krijgen. Bedoeling is dat minister Brouns daarover voor 15 februari 2025 een besluit voorlegt aan de Vlaamse regering “zodat de regeling al in 2025 toegepast kan worden”, luidt het. 

De tekst voorziet ook een bijsturing voor het probleem van de kalenderlandbouw. Die kalenderlandbouw is al langer een doorn in het oog van de boeren. De kalender verplicht hen om op bepaalde tijdstippen te bemesten en te oogsten en is volgens de landbouworganisaties onvoldoende flexibel. In de tekst wordt een “afwijkingsmogelijkheid voorzien” waardoor er wegens weersomstandigheden bepaalde afwijkingen mogelijk worden “om zo kalenderlandbouw te vermijden”. 

Het afstappen van de strikte kalenderlandbouw was ook één van de maatregelen uit het landbouwakkoord dat dit voorjaar is afgesloten tussen de vorige Vlaamse regering en de landbouworganisaties. In dat kader besliste Brouns al in oktober van dit jaar dat er voor de inzaai van vanggewassen niet meer zou vastgehouden worden aan strikte data. Ook het feit dat boeren minder snel gesanctioneerd zullen worden bij bepaalde overtredingen - eveneens een afspraak uit dat landbouwakkoord - is mee opgenomen in de tekst. 

Oppositie not amused

Dat de meerderheid het voorstel van decreet meteen in het Vlaams parlement wil laten bespreken en goedkeuren, is niet naar de zin van de oppositie. "Geen hoorzitting, geen grondig debat in commissie. Nul respect voor oppositie", zo vat Stefaan Sintobin van Vlaams Belang samen. 

Ook Groen-fractieleider Mieke Schauvliege is 'not amused' met de gang van zaken. "Dit parlement wordt gedwongen om, onder tijdsdruk, een nieuw mestactieplan goed te keuren. Twee jaar stilstand en vervolgens alle inspraak- en parlementaire procedures omzeilen om dit plan door te drukken. Dat is een schande", zegt Schauvliege aan Belga. "Ons oppervlaktewater is zwaar vervuild. De laatste versies van het MAP zorgden voor te weinig ommekeer. Een grondige herwerking van het MAP is nodig en dat vraagt een grondig parlementair debat."

Landbouworganisaties: “Het had sneller gemogen”

De landbouworganisaties tonen zich voorzichtig tevreden dat de politiek nu toch doorpakt. Al houdt Boerenbond wel een slag om de arm. “We bestuderen het voorstel van decreet nog in detail, maar stellen vast dat het decreet gebaseerd is op de fundamenten van het akkoord dat we samen met de milieuorganisaties in het voorjaar van 2023 hebben bereikt. Het houdt rekening met de verplichting van Europa om een plan in te dienen en de waterkwaliteit te verbeteren maar het let ook op de haalbaarheid op het terrein met een focus op de gebieden waar de waterkwaliteit nog niet in orde is”, zegt voorzitter Lode Ceyssens.

ABS laat weten dat het tevreden is dat het akkoord er nu eindelijk komt. "Het is een ambitieus plan, wij hebben er altijd achter gestaan", zegt Mark Wulfrancke. "We zullen goed opvolgen of dit voldoende is voor een goede waterkwaliteit. Het zijn moeilijke maatregelen om uit te voeren voor onze boeren, maar niet onmogelijk. Het is het resultaat van onze samenwerking, en het is goed dat er nu eindelijk werk van wordt gemaakt. Het had er ook al sneller mogen komen", klinkt het nog. 

Ook Boerenbond wijst erop dat MAP7 heel wat inspanningen zal vragen van de land- en tuinbouwers. “Daarom is het belangrijk dat daartegenover ook flankerend beleid en correcte vergoedingen staan en dat landbouwers die het goed doen, beloond worden”, benadrukt de voorzitter. Daarnaast vraagt Boerenbond dat er nu ook echt werk gemaakt wordt van de evaluatie van het MAP-meetnet, zoals is overeengekomen in het akkoord. “Bovendien met er nu ook snel een lijst van duurzame technieken uitgerold worden. Met die duurzame technieken zoals vang- en volggewassen, beheer van oogstresten en bemestingsadviezen, zorgen we ervoor dat mest dient waarvoor het bedoeld is: als voeding van onze gewassen en niet om uit te spoelen naar de waterlopen”, klinkt het.

De Groene Kring reageert afwachtend, maar positief. "Het voorstel vraagt duidelijke inspanningen om de waterkwaliteit te verbeteren, waarbij een passende vergoeding voor deze inspanningen van belang is", klinkt het. "Hoewel er nog geen volledige duidelijkheid is over de technieken, is er vertrouwen dat hier snel werk van wordt gemaakt, zodat alles tijdig gereed is voor de start van het mestseizoen."

Natuurpunt: “Maatregelen MAP7 volstaan niet”

Bij Natuurpunt overheerst dan weer teleurstelling. De natuurorganisatie herhaalt de eerdere bedenkingen die ze had bij het mestactieplan. "De Vlaamse regering had beter haar tijd genomen om een uitgebreid plan uit te werken, waarin de doelstellingen wel gehaald worden. Nu wordt er snel een plan doorgevoerd waarin onvoldoende aandacht is voor drinkwaterbescherming en erosie. Op termijn zal dit toch opnieuw bekeken moeten worden", klinkt het bij Stijn Leestmans van Natuurpunt. "Er is nog onvoldoende aandacht in het plan voor nitraten en fosfaten in het drinkwater. De maatregelen volstaan niet om de Europese Commissie en het Europese Hof van Justitie te overtuigen dat de waterkwaliteit voldoende beschermd wordt", zegt Leestmans.

Milieuorganisaties hekelen 'snelle' uitvoering van MAP7 zonder milieueffectenrapport
Uitgelicht
Drie natuur- en milieuorganisaties zijn misnoegd dat Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v) het mestactieplan (MAP7) wil laten ingaan vanaf 2025, zonder een milieue...
28 november 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek