Landbouworganisaties blij dat volgende stap in procedure MAP7 eindelijk is gezet

nieuws

De opluchting die van het persbericht van de landbouworganisaties uitgaat om iets eerder banaals als een kennisgevingsnota, gepubliceerd in het kader van een plan-MER voor het nieuwe mestactieplan (MAP7), is wat bevreemdend. Boerenbond, ABS en Groene Kring laten samen weten dat ze blij zijn dat er “na lang wachten eindelijk een volgende stap wordt gezet”. “We betreuren dat het bijna een half jaar heeft geduurd om verder aan de slag te gaan”, klinkt het.

5 juli 2024
Lees meer over:

De landbouw- en milieuorganisaties bereikten begin maart 2023 een akkoord over de krijtlijnen van MAP7. Omdat de daarna te nemen stappen zijn uitgebleven, zullen de nieuwe maatregelen die de waterkwaliteit moeten bevorderen zeker nog tot 2025 op zich laten wachten”, zeggen de landbouworganisaties. Want na de kennisgevingsnota, moet er ook rekening gehouden worden met de minimale termijnen van het plan, plan-MER en de passende beoordeling die moeten doorlopen worden.

De kennisgevingsnota is een aankondiging dat er een plan-MER en passende beoordeling worden opgesteld en legt vast hoe deze moeten worden opgesteld. Het openbaar onderzoek over deze kennisgevingsnota loopt van 5 juli tot 2 september 2024. Alleen opmerkingen over de procedure van het plan-MER worden daarbij in beschouwing genomen. “Wij analyseren momenteel de kennisgevingsnota in detail en zullen gezamenlijk een reactie insturen”, zeggen Boerenbond, ABS, Jong ABS en Groene Kring.

We betreuren dat er in de kennisgevingsnota beleidsalternatieven geformuleerd worden zonder overleg met de landbouworganisaties

Boerenbond, ABS, Jong ABS en Groene Kring

De organisaties zijn niet te spreken over het traject dat MAP7 heeft afgelegd. “We betreuren het dat het zeker twee jaar geduurd zal hebben tussen het bereiken van het akkoord over MAP7 en de uitvoering ervan. En we betreuren het ook dat er in de nieuwe kennisgevingsnota beleidsalternatieven geformuleerd zijn zonder overleg met of betrokkenheid van de landbouworganisaties en zonder rekening te houden met de haalbaarheid en betaalbaarheid voor landbouwers. Nochtans is er een belangrijke rol weggelegd voor de landbouwsector in de voorgestelde maatregelen. Beleid zonder draagvlak leidt zelden tot het juiste resultaat “, luidt het. Daarom vragen Boerenbond, ABS, Jong ABS en Groene Kring de Vlaamse regering om samen mét de landbouworganisaties alternatieven te formuleren om tot gedragen en dus effectieve oplossingen te komen.

Vervolg Nitraatzaak: Vlaanderen veroordeeld tot dwangsom van 1.000 euro per dag
Uitgelicht
Vlaanderen moet een dwangsom van 1.000 euro betalen per dag dat er geen extra maatregelen genomen worden om de hoeveelheid nitraat in de waterlopen terug te dringen. Dat heeft...
28 juni 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek