Verkiezingsmemorandum Voka: "Nood aan programmatische aanpak water"

De goedkeuring van het stikstofdecreet door het Vlaams parlement is de allergrootste prioriteit tijdens de lopende legislatuur. De nieuwe regering moet dan weer werk maken van eenvoudige en meer haalbare milieuregels, met onder meer een programmatische aanpak voor water en een werkbare stikstofaanpak na 2030. Dat zijn enkele van de zaken die in het Voka-verkiezingsmemorandum staan en die de werkgeversorganisatie tijdens zijn nieuwjaarsreceptie bekendmaakte.

9 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 9 januari 2024 20:32 Griet Lemaire

Hervormingen in drie domeinen

Globaal genomen vraagt Voka hervormingen in drie domeinen. “Hervormingen zijn nodig in de staatsstructuren, het beheer van de openbare financiën en in de strategische bevoegdheidsdomeinen die onze toekomstige welvaart zullen bepalen”, zo stelde Voka-voorzitter Rudy Provoost maandagavond in de Bozar in Brussel. Volgens hem slaagt de overheid er vandaag niet meer in om fundamenteel te hervormen en tot beslissingen te komen. “De samenvallende verkiezingen bieden een unieke kans om overal hervormingen in de stijgers te zetten. De komende jaren zullen we meer dan ooit moeten hervormen om beter te kunnen ondernemen.”

Goedkeuring stikstofdecreet als prioriteit

Met 12 actiepunten en 20 speerpunten wil Voka met het memorandum ‘Nu ondernemen voor morgen’ de politiek aanzetten om het nodige te doen. Eén van de actiepunten waar het voor ijvert, is snellere, betere en zekerdere vergunningen. Voor de verkiezingen op 9 juni rest er volgens de werkgeversorganisatie nog één belangrijke prioriteit: een robuuste oplossing voor het stikstofprobleem. “Van zodra het advies van de Raad van State klaar is, moet het Vlaams parlement het decreet goedkeuren”, klinkt het. Tijden de nieuwjaarsreceptie noemde Voka het ontbreken van een definitief vergunningenkader “extreem gevaarlijk” voor de Vlaamse economie.

Beperktere burgerinspraak

Volgens de organisatie is een rechtszeker omgevingsbeleid en een duidelijk vergunningenkader cruciaal om de klimaat- en duurzame energie-uitdagingen aan te gaan. “Maar in Vlaanderen worden grote projecten nog amper vergund om dat plan- en projectprocessen een overmaat aan rondes doorlopen om ieders mening te horen”, luidt het. Voka wil dat de vergunningsregels worden aangescherpt, zonder het belang van overleg uit het oog te verliezen. “We moeten met andere woorden een juridisch bindende manier vinden om burgers te dwingen hun standpunt direct kenbaar te maken in plaats van dat ze zich na het goedkeuren van een vergunning opwerpen als tegenstander.”

Geen gold plating

Ook op vlak van milieuregels heeft Voka een aantal duidelijke eisen. “Europese regelgeving rond milieu en klimaat weegt steeds zwaarder op bedrijven. Dat we moeten werken aan een beter milieu staat buiten kijf, maar het is wel belangrijk dat de regelgeving eenvoudig en haalbaar blijft”, klinkt het. De werkgeversorganisatie vraagt dat er een gelijk speelveld komt tussen lidstaten en dat daarbij oog is voor specifieke eigenschappen, zoals onze sterk verstedelijkte en geïndustrialiseerde regio. “Gold plating van Europese richtlijnen waarbij we strenger zijn dan de EU vraagt, is dus zeker een no go.”

EU: afwijkingen voor verstedelijkte context

Naar analogie met stikstof vraagt Voka ook een programmatische aanpak voor water. Die moet volgens de organisatie rekening houden met de verstedelijkte context van ons land. Daarnaast vraagt Voka ook aandacht voor water en waterbevoorradingszekerheid “Die is cruciaal voor onze economie. Maar door de klimaatverandering en het toenemend aantal droge zomers komen onze waterbronnen onder druk te staan.”, luidt het.

Volgens de werkgeversorganisatie is het al zeker dat we de Europese doelstelling niet zullen halen om tegen 2027 een goede toestand van al onze waterlopen te realiseren. “Een integrale aanpak, zowel lokaal als op Europees vlak, is dan ook essentieel willen we een vergunningenstop vermijden. Zowel Vlaanderen als andere lidstaten zullen afwijkingen nodig hebben. We moeten nu al de nodige juridische voorbereiding treffen om al die afwijkingen tijdig aan te kunnen vragen”, staat te lezen in het verkiezingsmemorandum. Naast het tijdig aanvragen van afwijkingsmogelijkheden bij Europa wil Voka ook dat er reductiedoelen per stakeholder worden opgemaakt.

Een andere vraag van de koepel van werkgevers is een werkbare stikstofaanpak na 2030. “Het nieuwe stikstofkader zal uitdoven op 31 december 2030. Het is dus van belang om nu al werk te maken van een nieuwe stikstofaanpak. Daarbij moet meer ingezet worden op het verkrijgen van meer flexibiliteit op het niveau van de Europese Unie”, ziet Voka ook hier parallellen met de aanpak voor water.

Meer informatie: Verkiezingsmemorandum Voka

Stikstof: Industrie en bouw waarschuwen voor “miljardenschade” en “bijkomende rechtsonzekerheid”
Uitgelicht
De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka roept de partijen in de Vlaamse regering - en dus vooral cd&v - op om snel tot een stikstofakkoord te komen. "De totale blokkering l...
6 maart 2023 Lees meer

Beeld: Agristo

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek