Stikstof: Industrie en bouw waarschuwen voor “miljardenschade” en “bijkomende rechtsonzekerheid”

De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka roept de partijen in de Vlaamse regering - en dus vooral cd&v - op om snel tot een stikstofakkoord te komen. "De totale blokkering loert om de hoek. Vlaanderen dreigt tot stilstand te komen met miljardenschade voor alle sectoren in de economie als rechtstreeks gevolg", stelt Voka. Ook voor bouwfederatie Embuild Vlaanderen is een definitieve regeling van het stikstofkader "hoogdringend en noodzakelijk om de economische kracht van onze regio te beschermen en maatschappelijke transities te vrijwaren".

6 maart 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 maart 2023 14:25
Lees meer over:
tractorprotestmaart23stikstof-brussel2

Elk verder uitstel van een akkoord leidt tot economische en maatschappelijke schade, zegt VOKA in een persbericht. "De Nederlandse economie - die met een vergelijkbaar stikstofprobleem kampt - leed al voor meer dan 28 miljard euro schade. Die miljardenfactuur dreigt ook onze bedrijven en sectoren hard te treffen."

Voka vreest voor een "totale impasse" en een "vergunningenstop", met impact op onder meer de bouw van private en publieke voorzieningen, de aanleg van wegen, investeringen in duurzame basisinfrastructuur, de industrie, de havens, de mobiliteit en de landbouw.

Voka roept de drie Vlaamse coalitiepartners op om de teksten en voorstellen die nu voorliggen, goed te keuren, zo staat in het persbericht. N-VA en Open Vld keurden een nieuwe conceptnota van Vlaams minister-president Jan Jambon goed, cd&v deed dat niet. "We hebben dringend een definitief stikstofkader nodig", zegt Voka-topman Hans Maertens. "Alle elementen daarvoor zijn bekend en bestudeerd. Extra tijd zal geen nieuwe inzichten brengen. Het is aan de Vlaamse regering om nu te beslissen."

“Elk uitstel leidt tot bijkomende rechtsonzekerheid”

Ook bouwfederatie Embuild Vlaanderen laat maandag van zich horen. Ze vreest dat heel wat bouwplannen in gevaar komen en roept daarom de Vlaamse regering op snel een stikstofakkoord te sluiten.

"Zonder definitief stikstofkader dreigen er vonnissen en arresten die bouwprojecten en investeringen van particulieren en bedrijven op de helling zetten", aldus directeur-generaal Marc Dillen in een persbericht. "Maar zonder die bouwprojecten kunnen we ook onze omgeving niet verduurzamen en kunnen we de klimaatuitdaging niet aanpakken."

Elk bijkomend uitstel van een definitief stikstofkader in Vlaanderen leidt volgens de federatie tot bijkomende rechtsonzekerheid. “Ten allen tijde dienen we de situatie te vermijden die de Nederlandse bouwsector heeft gekend. Sinds het stikstofarrest van 25 februari 2021 is er immers sprake van rechtsonzekerheid”, klinkt het. “Momenteel is er een ministeriële instructie van kracht die tijdelijk een vergunningenstop kan afwenden. Deze instructie heeft een tijdelijke juridische houdbaarheid.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek