Waterdoecentrum Hidrodoe zet in op educatie over watergebruik in land- en tuinbouwsector

Water is van essentieel belang in de land- en tuinbouwsector. Hidrodoe en de projectpartners van Life ACLIMA willen de rol en het belang van water en het gebruik ervan in de sector met een nieuw spel in de kijker zetten bij het jonge publiek.

5 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 december 2023 16:41 Joris Rigo
Lees meer over:
Hidrodoe

Educatief spel

Waterdoecentrum Hidrodoe heeft een nieuw spel voorgesteld om kinderen bewust te maken van het watergebruik in de land- en tuinbouwsector. Met de duidelijke boodschap: “Geen water, geen eten op je bord”, willen Hidrodoe en de projectpartners van Life ACLIMA de noodzaak van water in de land- en tuinbouwsector op een speelse manier onder de aandacht brengen bij het jonge publiek. Kinderen en jongeren leren al spelenderwijs bestaande waterbesparende maatregelen kennen en ze leren daarbij de noodzaak van water in de landbouw beter begrijpen.  

“Water is van onschatbare waarde”, vertelt ook Kathleen Helsen (cd&v), gedeputeerde voor Landbouw en Europese Samenwerking in provincie Antwerpen. Helsen benadrukt tevens het belang van bewustwording en educatie bij jongeren over watergebruik in de land- en tuinbouwsector. “Het is goed dat kinderen spelenderwijs kunnen ontdekken dat er heel wat water nodig is vooraleer er een hamburger of tomaatjes op ons bord liggen.”

Hidrodoe_Hidrodoe

Tegelijk willen de initiatiefnemers ook de boodschap meegeven dat een goede boer ook duurzaam moet omgaan met water. “Het is geen onuitputtelijke bron en elke druppel water die de boer opvangt, zuivert of bijhoudt is een gewonnen druppel. Op deze manier willen we kinderen dichter bij de land- en tuinbouwsector brengen. Hoe vroeger zij hierbij betrokken worden, hoe meer respect de boer geniet”, besluit Helsen.

In het spel komen verschillende landbouwsectoren aan bod: de melkveesector, de pluimveesector, de glastuinbouw en de openluchtteelten. Daarbij worden telkens vier maatregelen voorgesteld: water zuiveren, water opvangen, water vasthouden en water vernevelen om vee af te koelen op hete dagen. Het spel start vanuit een animatiefiguurtje dat in de problemen komt door hitte of gebrek aan water. Zo is er bijvoorbeeld: de tomaat die zonder water zit en ongelukkig wordt. Op de speeltafel kunnen kinderen water opvangen in een bassin om zo de tomaat opnieuw te voorzien van water. Door de juiste keuzes te maken en duurzaam om te gaan met water kunnen ze tomaat, sla, ei en kaas verzamelen om een hamburger te voltooien en zo het spel uit te spelen.

Positief imago landbouw

Bij Hidrodoe is het de eerste speelstand die focust op de land- en tuinbouwsector. Het waterdoecentrum ging daarvoor in zee met Life ACLIMA. “Binnen dit project houden we ons vooral bezig met klimaatadaptatietrajecten en reiken we telers de juiste tools en maatregelen aan om de waterbeschikbaarheid op hun bedrijven te verhogen om toekomstige droogtes en overvloedige neerslag het hoofd te bieden”, zegt Joris De Nies, projectcoördinator van Life ACLIMA. “Met dit project willen we de land- en tuinbouwsector een positiever imago geven. Dat kan dankzij de kans die we kregen van Hidrodoe om een bestaande opstelling om te bouwen met focus op de land- en tuinbouwsector.”

Kinderen leren witloof eten én telen met witloofbox
Uitgelicht
Witloof is voor vele kinderen een groente waar ze niet van houden, tenzij het geserveerd wordt in een hespenrol met kaassaus. De provincie Vlaams-Brabant en het Praktijkpunt L...
23 november 2023 Lees meer

Beeld: Provincie Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek