20 jaar champignonteeltkits: teelt wekt verwondering bij leerlingen op

De champignonteeltkits van Inagro bestaan 20 jaar. Het onderzoekscentrum wil aan de hand van de kweeksets de kennis en waardering over landbouw en voedselproductie bij leerlingen bevorderen. Voor de feesteditie werd ook een receptenboekje ontwikkeld en kregen geïnteresseerde leerkrachten een rondleiding achter de schermen van de afdeling eetbare paddenstoelen bij Inagro.

20 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 oktober 2023 17:37
Lees meer over:
Inagro_Champignonteeltkit1

Champignonteeltkit

Inagro, het West-Vlaams onderzoeks- en adviescentrum in de land- en tuinbouw, viert het twintigjarig bestaan van de champignonteeltkits. Die teeltkits maken deel uit van een breder scala aan initiatieven waarmee Inagro de kennis van en waardering voor de landbouw bij leerlingen wil aanscherpen. “Met de champignonteeltkits wakkerden we de interesse in champignons aan en legden we een basis voor een blijvende waardering voor landbouw en voedselproductie”, vertelt Nele Dejonckheere, coördinator bedrijfsvisie en adviseur landbouweducatie en -verbreding bij Inagro.

De kit bestaat uit een transparante plastic zak gevuld met compost en dekaarde en wordt gratis ter beschikking gesteld aan leerkrachten in West-Vlaanderen. Zo kunnen leerlingen groenten telen in de klas en bijleren over het groeiproces van champignons. Na enkele weken kunnen de leerlingen de champignons oogsten en kunnen ze er creatief mee aan de slag. Elk jaar worden er tussen de 700 en 800 teeltkits uitgedeeld. Sinds het ontstaan werkten ruim 15.000 klassen met de teeltkits. “De teeltkits zijn top. Uit de schimmel ontstaan kleine knopjes en die groeien uit tot mooie champignons. Dat roept verwondering op bij de kinderen”, getuigt juf Isabel, leerkracht bij Schooltrio, afdeling Sint-Kristoffel in Houthulst.

Receptenboek en rondleiding

Speciaal voor de feesteditie stelde Inagro een receptenboekje op met zeven eenvoudige gerechten die de leerlingen in de klas kunnen bereiden. Een kruidige champignonsoep of gevulde broodjes met gehakt en champignon zijn twee voorbeelden. Door leerlingen te betrekken vanaf het kweekproces tot de verwerking van de champignons hoopt Inagro ook op een grotere waardering van de groente bij de leerlingen, ook al staat de champignon misschien niet bovenaan hun favorietenlijstje.

Als tweede bonus voor dit jubileum organiseerde Inagro een rondleiding achter de schermen bij de afdeling eetbare paddenstoelen. Geïnteresseerde leerkrachten kregen onder andere meer informatie over de voorbereiding van de teeltkits. De dienst eetbare paddenstoelen van Inagro heeft elk jaar een heuse klus aan de voorbereiding van de teeltpakketten, want compost dient een tijdlang op voorhand klaargemaakt te worden zodat het alle (voedings)elementen bevat om champignons te laten groeien. De leerkrachten leerden tijdens de rondleiding ook hoe de professionele champignonteelt en het daarbij horende onderzoek verloopt. Op die manier kunnen ze met nog meer kennis over de teeltkits aan de slag in hun klas. De rondleiding werd afgesloten met een stuk taart om de verjaardag van de champignonteeltkits te vieren.

inagro_Champignon_rondleiding

Leerkrachten die nog meer landbouweducatie in hun lesprogramma willen, kunnen terecht op de website van “Met de klas de boer op” van Inagro. Daar vinden ze actieve land- en tuinbouwbedrijven waar klassen welkom zijn om het verhaal achter hun voedsel te ontdekken. Ze krijgen er ook heel wat lesmateriaal aangeboden om hun boerderijbezoek voor te bereiden of om te werken rond het thema boerderij of voedsel in de klas.

Bron: Inagro

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek