HOGENT verweeft agro-ecologie in landbouwopleiding
nieuwsVanaf het academiejaar 2025-2026 biedt HOGENT voor eerst een uitstroomprofiel agro-ecologie aan. “Deze nieuwe specialisatie binnen de opleiding agro- en biotechnologie speelt in op de toenemende vraag naar duurzame landbouwpraktijken en draagt bij aan de transitie naar een milieuvriendelijker landbouwsysteem”, aldus opleidingshoofd Lien De Geest.
Nieuwe specialisaties binnen agro- en biotechnologie
De toevoeging van agro-ecologie maakt deel uit van een bredere hervorming binnen de bachelor agro- en biotechnologie. Voortaan kunnen de studenten binnen de afstudeerrichtingen ook een uitstroomprofiel kiezen. Hiermee kunnen ze zich specialiseren in specifieke beroepsdomeinen en maatschappelijke uitdagingen. “Jonge landbouwers willen zich verdiepen in thema’s zoals waterbeheer, bodemvruchtbaarheid en ecologische gewasbescherming om beter voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen”, vertelt opleidingshoofd Lien De Geest.
HOGENT zet in op een combinatie van een brede basis en gerichte expertise. “We leiden onze studenten op tot ‘speneralisten’: generalisten en specialisten in hun vakgebied. Door verschillende disciplines met elkaar te verbinden, ontwikkelen ze vaardigheden die hen helpen inspelen op de evoluties binnen de landbouw en voedselproductie”, aldus De Geest.
Agro-ecologie als toekomstvoorbereiding
Eén van die uitstroomprofielen wordt agro-ecologie waarin de studenten inzicht krijgen over de impact van elke stap binnen de keten, van bodemgezondheid tot het eindproduct op het bord. “Elke beslissing in het productieproces heeft gevolgen voor de volgende stap. Door studenten te leren denken in systemen, bereiden we hen voor op een landbouw die biodiversiteit bevordert, de bodemkwaliteit verbetert en efficiënter met water omgaat”, zegt De Geest.
HOGENT is niet de enige hogeschool die agro-ecologie opneemt in de opleiding. Ook andere hogescholen gaan aan de slag met agro-ecologie. Bij hogeschool Odisee zit het domein al jaren verweven in de afstudeerrichting landbouw. “We willen als co-hogeschool onze studenten op de best mogelijke manier voorbereiden op de toekomst”, haalt Liesbet Devos, opleidingshoofd Agro- en biotechnologie, aan. “Kiezen onze studenten later om op een conventionele manier te werken, of kiezen ze voor bijvoorbeeld een bio-bedrijf, dat laten we aan hun. Maar door ze op een diepgaande manier kennis te laten maken met nieuwe en toekomstgerichte landbouwvormen willen we de studenten de nodige inzichten meegeven waarmee ze een voor hen passend en toekomstgericht landbouwmodel vorm kunnen geven.”
