Steeds meer meisjes kiezen voor opleiding tot slager: “Voor het eerst in de meerderheid”
nieuwsDe opleiding tot slager-traiteur trekt steeds vaker meisjes aan. Dat merken ze ook bij slagerijschool Ter Groene Poorte in Brugge. Daar zijn dit jaar 30 meisjes gestart met de opleiding slagerij-traiteur, een stijging met 50 procent. De school heeft nu voor het eerst klassen waarin meisjes in de meerderheid zijn.
De bakkerij- slagers- en hotelschool Ter Groene Poorte ontvangt dit jaar in het derde jaar dubbele finaliteit, het eerste jaar waarin de volwaardige slagersopleiding begint, voor het eerst meer meisjes dan jongens. “Dit jaar hebben we zeven meisjes tegenover vijf jongens,” vertelt Daan Vanslembrouck, PR-verantwoordelijke van de school. “Ik werk hier 20 jaar en heb nog nooit eerder meegemaakt dat meisjes in de meerderheid zijn.” Dat vrouwelijke studenten zich meer en meer aangetrokken voelen blijkt ook uit de totale cijfers van de opleiding. “Vorig jaar telden we nog maar 20 meisjes in de hele richting. Vandaag zijn dat er al 30.”
Er wordt ingespeeld op maatschappelijke trends zoals charcuterie met minder zout of vet, vegetarische alternatieven en kant-en-klare gerechten. Dat maakt het beroep veelzijdiger en aantrekkelijker
Van karkas tot culinaire creativiteit
De populariteit van de richting bij meisjes is volgens de school te verklaren door de evolutie van het metier van het slagersambacht. Waar vroeger vooral het uitbenen en versnijden van vlees centraal stond, gaat het tegenwoordig om een breder pakket. “Een moderne slager is vandaag ook een goede kok en een productontwikkelaar,” legt Vanslembrouck uit. “Er wordt ook ingespeeld op maatschappelijke trends zoals charcuterie met minder zout of vet, vegetarische alternatieven en kant-en-klare gerechten. Dat maakt het beroep veelzijdiger en aantrekkelijker.”
Opvallend is wel dat de nieuwe lichting meisjes niet weg deinst voor het klassieke ambacht. “Veel van hen zeggen dat ze het uitbenen en versnijden van vlees net het leukst vinden”, klinkt het.
Divers publiek en werkzekerheid
De meisjes die kiezen voor de opleiding komen uit diverse milieus. Sommigen zijn dochters van landbouwers of slagers, anderen maakten hun keuze pas na de brede oriëntatie in de eerste jaren van het secundair onderwijs. “De invloed van enthousiaste leerkrachten speelt daarbij mee”, aldus de school.
Ook het toekomstperspectief is een belangrijke factor. Het werkveld kampt met grote tekorten. “Slager, bakker en kok blijven knelpuntberoepen”, klinkt het bij Ter Groene Poorte. “Wie afstudeert, vindt vrijwel meteen werk. Veel leerlingen werken al tijdens hun opleiding bij een ambachtelijke slager of een vleesverwerkend bedrijf en sommigen beginnen op termijn hun eigen zaak.”
Groeiende instroom
De totale instroom in de slagersrichting stijgt mee. Waar de school vorig jaar nog zo’n 91 leerlingen telde, zijn dat er vandaag 119. Het aantal meisjes neemt daarbij sneller toe dan dat van de jongens. “In tijden van meer diversiteit zien jongeren dat ook dit vak voor hen openstaat. De creativiteit en de brede toekomstmogelijkheden maken het extra aantrekkelijk.”
Die groeiende instroom is alvast een opsteker voor de vleessector. Die sloeg eind mei nog de handen in elkaar met de onderwijssector om het beroep van slager nieuw leven in te blazen. Elk jaar studeren ongeveer 100 leerlingen af als slager. Daar tegenover staat dat er op dit moment 4.000 openstaande vacatures zijn in de sector. "Als er geen slagers meer zijn, komt de hele keten in gevaar. Dan zullen we dieren naar het buitenland moeten sturen voor de slacht en verwerking”, zei Michael Gore van FEBEV, de federatie van het Belgisch vlees, bij de ondertekening van een charter dat die samenwerking tussen sector en onderwijs moest bezegelen.

Bron: Eigen berichtgeving