Kinderen leren witloof eten én telen met witloofbox

Witloof is voor vele kinderen een groente waar ze niet van houden, tenzij het geserveerd wordt in een hespenrol met kaassaus. De provincie Vlaams-Brabant en het Praktijkpunt Landbouw uit Herent willen daar verandering in brengen met de witloofbox. Met 900 nieuwe boxen zullen duizenden kinderen dit jaar leren hoe ze hun eigen krop witloof kunnen telen. Want zelfgekweekt, smaakt lekkerder.

23 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 23 november 2023 18:20 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Witloofbox_Tom_Dehaeneweb

Op 22 november kunnen de scholen hun witloofboxen gaan ophalen in negen verdeelpunten. “Op drie à vier weken tijd telen de kinderen zelf witte kropjes in hun klas en proeven ze van het resultaat”, zegt Tom Dehaene (cd&v), gedeputeerde voor Landbouw in Vlaams-Brabant. “Op die manier raken ze al op jonge leeftijd vertrouwd met de smaak. Witloof is heel gezond, het is rijk aan vitaminen en heeft een gunstig effect op de darmflora.”

De witloofbox is al langer een vaste waarde in Vlaams-Brabant, de streek van het ‘witte goud’. Sinds de start van de witloofbox in 2010 leerden al 240.000 leerlingen de smaak van witloof kennen. “Jaarlijks nemen er zo’n 20.000 leerlingen aan de actie deel. Dat wil zeggen dat we dit jaar de historische kaap van 250.000 leerlingen bereiken”, zegt Dehaene.

De 250.000ste leerling die de witloof proeft, zal gebombardeerd worden tot ‘Superproever’. Als beloning krijgt de deelnemende klas op vrijdag 22 december een witloofkok op bezoek. “Samen zullen ze een topgerechtje klaarstomen voor echte superproevers”, besluit Dehaene.

🎥VIDEO: Chef-koks experimenteren met Vlaamse traditionele streekproducten tijdens culinaire jamsessie
Uitgelicht
Zes Belgische chef-koks speelden maandag de hoofdrol samen met enkele Vlaamse traditionele streekproducten in het kooktheater van de Kookslag-jamsessie. Een “mystery bag” met...
25 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Provincie Vlaams-Brabant

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek