Zonder ingrepen crasht de weersverzekering, waarschuwt Open Vld
nieuwsMet het wegvallen van de subsidiëring in 2026 en het tanende vertrouwen van boeren én verzekeraars, dreigt de brede weersverzekering in Vlaanderen een stille dood te sterven. Open Vld wil niet langer wachten op een evaluatie die uitblijft, en stelt zelf ingrepen voor om het systeem te redden. Maar zowel de meerderheidspartijen als de andere oppositiepartijen denken er anders over.
De brede weersverzekering, bedoeld om landbouwers te beschermen tegen weer- en klimaatschade, raakt steeds verder in het slop. Waar in 2020 nog bijna 3.000 landbouwers zo’n verzekering afsloten, blijft het aantal polissen dit jaar hangen rond 1.000. Dat wil zeggen dat 95 procent van de boeren niet verzekerd is tegen klimaat- en weerschade. Tegelijk verdwijnt de Vlaamse subsidie van 65 procent vanaf 2026. Daardoor groeit de onzekerheid bij zowel landbouwers als verzekeraars, en dreigt het systeem volledig stil te vallen.
Zonder aanpassingen dreigt het systeem in elkaar te klappen

Tijd dringt
In 2019 werd binnen de Vlaamse regering afgesproken om de verzekering in 2025 te evalueren. “Maar de evaluatie laat op zich wachten”, aldus Peeters. “Dit ondermijnt het vertrouwen in het systeem en dreigt de situatie verder te verslechteren. Nochtans is de brede weersverzekering essentieel voor risicobeheer in de landbouw, zeker in tijden van klimaatverandering. Maar zonder aanpassingen dreigt het systeem in elkaar te klappen. Boeren blijven dan onverzekerd achter, net nu ze het meest bescherming nodig hebben. Het is hoog tijd dat deze regering stopt met talmen en kiest voor een duidelijke, werkbare en betaalbare brede weersverzekering.”
Getalm beu
Samen met partijgenoten Jasper Pillen en Marianne Verhaert schuift Peeters daarom zelf concrete voorstellen naar voren om het systeem te heroriënteren. Zo vraagt de liberale fractie onder meer dat de overheid:
de verzekeringstaks afschaft,
meerjarige polissen toestaat,
zonnebrandschade opneemt,
de subsidiesteun van 65 procent verderzet voor wie investeert in preventie.
Daarnaast stellen ze voor om grasland uit de dekking te halen en een derdebetalerssysteem op te zetten, zodat landbouwers hun premie niet langer moeten voorschieten. Landbouworganisaties zouden dan weer sterker moeten inzetten op informatie en sensibilisering.
Wachten op evaluatie
Meerderheidspartijen N-VA en cd&v erkennen het belang van hervormingen, maar willen niet vooruitlopen op de evaluatie. “De urgentie is er, maar fundamentele beslissingen moeten gebaseerd zijn op de uitkomsten van het evaluatierapport”, klonk het in de commissie Landbouw.
Peeters maakt zich zorgen over dat uitstelgedrag: “Als die evaluatie pas in oktober komt, is er nauwelijks tijd om nog iets structureels te veranderen voor 2026. Voor enkele eenvoudige en broodnodige ingrepen hoeven we echt geen maanden te wachten.”
Volgens Open Vld is het politieke getalm nefast voor het vertrouwen in het systeem. “Boeren zien hun gewassen verdorren onder extreme hitte, en deze regering kijkt de andere kant op”, aldus Jasper Pillen. “Ze vragen geen mirakels, enkel een overheid met gezond boerenverstand.”
