Grondwaterstanden borrelen tot nieuwe hoogtes
nieuwsNiet zo lang geleden beleefde België vijf kurkdroge zomers op zes jaar tijd, maar dat lijkt een ver verleden. 2024 wordt geteisterd door onophoudelijke regenbuien, en het grondwaterpeil blijft hoog na een zeer natte maand april. Op 10 april werd reeds gemeld dat de hoogste grondwaterstanden in 20 jaar werden opgetekend. Maar het is sindsdien blijven regenen, en dus zijn de standen begin mei nog steeds zeer hoog. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
April was opnieuw veel natter dan gemiddeld, met alle gevolgen van dien voor het grondwaterpeil. Op alle meetplaatsen registreert VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is van 2001 geleden dat het peil begin mei nog zo hoog stond. De 14-daagse gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar.
In april was het gemeten neerslagtotaal in Ukkel 81,1 mm, wat 174 procent is van de normale waarde van 46,7 mm (1991-2020). De grondwaterstanden blijven daardoor hoog.
Op 5 mei vertoonde 92 procent van de meetlocaties een hoge (38%) tot zeer hoge (54%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 8 procent vertoonde een normale grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Voor een gelijkaardige situatie moeten we teruggaan tot mei 2001.
Ondanks de natte maart dalen de 14-daags gemiddelde debieten bijna overal. "Op 7 april meten we op maar 1 procent van de meetplaatsen lage of zeer lage (0%) 14-daagse gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar. Op 59 procent van de meetplaatsen worden normale waarden gemeten en op 39 procent meten we hoge (36 procent) tot zeer hoge debieten (3%)", besluit VMM.
Welgekomen
Ook elders in Europa is er hevige regenval, en die is in Catalonië welgekomen. De voorbije drie maanden kampte de Spaanse regio met ernstige droogtes, waardoor er waterrestricties werden opgelegd. Die noodtoestand is nu voorbij, dankzij de voorbije regenval. Het waterprobleem is echter nog lang niet voorbij. Het toegestane waterverbruik is verhoogd van 200 naar 230 liter per persoon, en ook de landbouw, industrie en toeristische sector mogen meer water verbruiken. De meeste zwembaden mogen weer gevuld worden.
Tot minstens het begin van volgend jaar zal er geen nieuwe noodtoestand worden uitgeroepen. De overheden investeren in twee nieuwe zeewaterontziltingsinstallaties om meer drinkwater te produceren. Zo krijgt de mooie Spaanse kust een dubbele functie. Verschillende andere ontziltingsinstallaties ter waarde van 100 miljoen euro zouden volgende maanden al operatief moeten zijn.

Bron: Belga