Wandelaars ontdekken slim watergebruik van serretelers in Antwerpen

Ons klimaat verandert, en de boer verandert mee. Onze neerslag kent steeds meer pieken en dalen, met lange droogteperiodes in de zomer. Op de Dag van de Trage Weg ontdekten wandelaars hoe lokale boeren het hoofd bieden aan wateroverlast en droogte in de Antwerpse Vallei van de Itterbeek.

16 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 16 oktober 2023 14:52 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Itterbeek oversteken - web

De provincie Antwerpen, POM Antwerpen, drinkwaterintercommunale Pidpa en drie lokale tuinbouwbedrijven hebben onderzocht hoe zij de vallei van de Itterbeek in Koningshooikt en Putte weerbaarder kunnen maken tegen droogte en wateroverlast. Bij een wandeling konden geïnteresseerden van op de eerste rij kennismaken met hun oplossingen.

Boomkweker Philip Op De Beeck gaf de bezoekers toelichting op het terrein. “In droge zomers moeten we onze jonge bos- en haagplanten redden door water aan te voeren uit het Netekanaal en de kleiputten in KMO-zone Klein Boom”, zegt hij. “We zijn daarom op zoek naar alternatieve waterbronnen.”

infobord primato

Ook Paul Van Pelt komt in de zomermaanden niet toe met het water uit het bassin dat zijn bedrijf deelt met de naburige tomatenkwekerij Primato. “Het grondwater in deze regio is voor onze planten niet geschikt”, zegt hij. “In de wintermaanden kunnen we voldoende bufferen, maar extra waterbuffering om de droge maanden te overbruggen is nodig.”

Kevin Pittoors van tomatenkwekerij Primato toont hoe hij en zijn buur het meeste halen uit elke druppel. “Wij recupereren al het water dat we gebruiken, dat is een eerste stap”, zegt hij. “Daarnaast werken we met grote opvangbassins en vangen we sinds twee jaar ook het condenswater van de serres op. Dat doen we dankzij de inzichten die we verwierven van het Proefstation voor de Groenteteelt. Zo besparen we al veel water, maar in de meest droge jaren is ook dat onvoldoende.”

De oplossingen voor het watertekort liggen deels bij de tuinders zelf en deels in de omgeving. Frederik Spiessens van Pidpa toonde de wandelaars hoe het landschap mee wordt ingezet om regenwater te bufferen en waar mogelijk te infiltreren in de bodem. POM Antwerpen wil in samenwerking met alle partners de beekvallei weerbaarder te maken tegen de klimaatverandering en ze ook ecologisch en landschappelijk versterken. De wandeling kaderde binnen het Life Aclima project.

bord bij jutse plassen
West-Vlaamse boeren reduceren afvalstoffen in lokaal drinkwater met 50%
Uitgelicht
West-Vlaamse landbouwers werken samen met de overheid voor een betere drinkkwaliteit van de waterlopen. Door erosie kwamen schadelijke stoffen van bijvoorbeeld gewasbeschermin...
19 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: POM Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek