header.home link

Grondwaterstanden blijven laag, ondanks neerslag in december

6 januari 2023

De toestand van het grondwater in Vlaanderen blijft overwegend laag voor de tijd van het jaar, ondanks de neerslag in de tweede helft van december. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Lees meer over:
regen-water-grondwaterpeil-laarzen-plas-1280

Zo vertoonde 58 procent van de meetplaatsen van de zogenaamde freatische grondwaterstand - de bovenste laag grondwater - op 3 januari een lage (33%) tot zeer lage (25%) stand. Voor de tijd van het jaar is de grondwaterstand op 29 procent van de meetplaatsen normaal, op 13 procent hoog en op 3 procent zeer hoog.

Dat betekent dat de situatie is veel droger is dan begin vorig jaar. In januari 2022 was 7 procent van de grondwaterstanden laag tot zeer laag. In vergelijking met januari 2021 is de situatie wel wat beter: toen was 69 procent van de grondwaterstanden laag tot zeer laag, tegenover 58 procent vandaag dus.

Wat de waterlopen betreft, heeft de neerslag van december voor een duidelijke stijging van de huidige veertiendaags gemiddelde debieten gezorgd. Op de meetplaatsen op de onbevaarbare waterlopen was op 3 januari sprake van 51 procent normale debieten, 30 procent hoge debieten en 14 procent zeer hoge debieten. Op 3 procent van de meetplaatsen was het gemiddelde debiet laag, op 1 procent zeer laag.

De hoge en zeer hoge gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar komen verspreid over Vlaanderen voor. Zowel op korte (48 uur) als langere termijn (10 dagen) worden op dit ogenblik geen kritieke overstromingen vanuit de onbevaarbare waterlopen voorspeld, zegt VMM.

Uitgelicht
De regenval tijdens de maand september heeft de grondwaterstanden in Vlaanderen verbeterd tegenover augustus. Toen registreerde de Vlaamse Milieumaatschappij nog heel wat "zee...
6 oktober 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek